Hlavní obsah

Šestnáct křesťanských uprchlíků chce zpátky do Iráku

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Skupina 16 iráckých křesťanských uprchlíků, kteří se minulý týden pokusili odjet z ČR do Německa, požádala o návrat do Iráku. Informaci České televize potvrdil na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Skupina 16 iráckých uprchlíků se pokoušela přejet do Německa, nyní se chtějí vrátit domů.

Článek

„16 iráckých křesťanů požádalo o návrat do vlasti. O nákladech na cestu budeme jednat s Nadačním fondem Generace 21,” uvedl ministr.

Martin Frýdl, mluvčí nadačního fondu Generace 21, který přesun Iráčanů do ČR organizoval, Novinkám řekl, že informaci o tom, že migranti chtějí zpět do Iráku, zatím nemají. „Nemůžeme to potvrdit, nevíme to. Dočítáme se to z novin,“ uvedl Frýdl.

Kdo bude uprchlíkům hradit zpáteční cestu, není jasné. „Už dříve jsme deklarovali, že o tom budeme jednat s českým státem. Zatím nebudeme spekulovat, kdo by hradil cestu,“ dodal Frýdl. Rozhodnutí Iráčanů nechtěl komentovat. „Je to realita. Nebudeme to soudit,“ řekl pouze.

„Já bych se velmi přimluvil za to, aby to zaplatila Generace 21. Stát tyto problémy nezpůsobil,“ uvedl následně Chovanec v ČT.

Iráčané se minulý týden vzdali azylu v ČR a pokusili se odjet do Německa. Policie je následně nedaleko hranic zadržela a Iráčané v pátek znovu požádali o azyl v Česku. [celá zpráva]

Následně byli převezeni do záchytného zařízení v Zastávce u Brna, kde je mělo čekat nové azylové řízení.

Nyní požádali o návrat do vlasti. Tam se vrátila i osmičlenná skupina, která to zdůvodnila steskem po domově. [celá zpráva]

Česká vláda program přesídlení zrušila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám