Hlavní obsah

Skupina 16 iráckých uprchlíků už chce zase zůstat v ČR

Právo, Novinky, Radim Vaculík, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek odpoledne se sami dobrovolně vzdali azylu získaného v ČR a následně chtěli nelegálně přestoupit hranice do Německa. Když ale tuto skupinu šestnácti křesťanských uprchlíků z Iráku, umístěných původně v Brně, zadržela pozdě večer policie osm kilometrů od hranic, během noci strávené v jednom ústeckém hotelu podle všeho změnili názor na svůj další život.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Skupina 16 křesťanských uprchlíků z Iráku

Článek

V pátek totiž znovu všech šestnáct Iráčanů požádalo o azyl v Česku, což Právu potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková s tím, že nyní celá skupina míří do záchytného zařízení v Zastávce u Brna.

Doplnila, že Iráčané v okamžiku, kdy se ve čtvrtek vzdávali azylu v Česku, podepisovali poučení sepsané v arabštině a v češtině, v němž je jasně řečeno, co pro ně jejich postup znamená. Dostali tři dny na legální opuštění ČR, tzv. výjezdní příkaz.

„Ten vás opravňuje k pobytu pouze na území ČR a slouží k vycestování. Vycestovat však můžete pouze do země vašeho původu nebo do země, do které můžete vstoupit bez víza, anebo do země, ve které máte povolen pobyt,“ zní část textu tohoto poučení, jehož kopii má Právo k dispozici.

A je v něm zároveň varování před nelegálním překročením hranic, což přitom měli Iráčané ve čtvrtek večer v plánu.

„V žádném případě vás výjezdní příkaz neopravňuje ke vstupu na území jiného členského státu EU, pokud nemáte vízum pro vstup do tohoto členského státu nebo povolení k pobytu v tomto členském státu,“ končí jednoznačně text poučení podepsaného všemi šestnácti uprchlíky.

Ministr: Žádná azylová ruleta

Ty nyní čeká znovu azylové řízení, které již jednou absolvovali. Změna názoru Iráčanů během necelých čtyřiadvaceti hodin nejspíš pozitivní reakce v Česku nevyvolá, o čemž svědčí i komentář ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

„Přestože byli včera řádně poučeni o tom, co to znamená vzdát se azylu, přesto to udělali. Česká republika nebude hřiště pro hraní azylové rulety,“ řekl Právu rozhořčeně Chovanec.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dva řidiče, kteří vezli skupinu Iráčanů, v pátek odpoledne policie propustila

Na policii ve čtvrtek skončili i dva řidiči, kteří Iráčany vezli. „V souvislosti se zadrženými řidiči byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Vyšetřovatel řidiče kolem půl třetí odpoledne propustil a oba odjeli mikrobusem, aniž by reagovali na dotazy novinářů.

Do ČR se vrátí 20 Iráčanů z Německa

Ministerstvo vnitra v pátek rovněž potvrdilo, že ČR převezme zpět 20 Iráčanů, kteří před časem také odcestovali do Německa a požádali tam o azyl. První německá žádost o zpětvzetí uprchlíků obsahovala podle resortu formální chyby. [celá zpráva]

„Jako nelegální migranti budou tito občané po převzetí standardně umístění do detenčního zařízení. Následně je budeme chtít vrátit do bezpečné části Iráku, kam se nelegální migranti standardně vrací. Samozřejmě mají právo znovu požádat o azyl, v takovém případě bude jejich žádost řádně posouzena,” uvedla Nováková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám