Hlavní obsah

Senioři se starými občankami mohou zatím při sčítání požádat o pomoc blízké

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se starými občanskými průkazy, tzv. knížkami, se nemohou zúčastnit on-line sčítání lidu, protože při vyplňování formuláře je nutné vyplnit znaky, které jejich průkazy neobsahují. Český statistický úřad nicméně dočasné řešení nabízí. Senioři mohou požádat o pomoc příbuzné.

Foto: Novinky

On-line sčítaní obyvatel

Článek

Držitelé více než dvacet let starých průkazů, kterých je podle ministerstva vnitra zhruba 16 tisíc, tak nyní mají dvě možnosti. Buď od 17. dubna do 11. května vyplní listinný formulář a předají ho sčítacímu komisaři, nebo požádají o pomoc příbuzného či blízkého, s nímž bydlí v jedné domácnosti. „Pokud někdo z blízkých založí elektronický formulář a sečte se jako první člen domácnosti, může následně na stejném formuláři sečíst kohokoliv, kdo s ním žije v bytě a s tímto řešením souhlasí,“ uvedl Robert Šanda z ČSÚ.

Při sčítání se zapomnělo na 20 tisíc seniorů se starými občankami

Domácí

Podle Šandy je však druhé zmíněné řešení dočasné. Majitelé starých průkazů by už za několik dní měli mít možnost založit si vlastní on-line formulář. „Při registraci do on-line formuláře se ověřuje identita respondentů v registru obyvatel, který však neobsahuje čísla nejstarších typů občanských průkazů. S ministerstvem vnitra se nám již podařilo shodnout se na argumentaci potřebné k získání těchto údajů a urgentně jsme zažádali o legislativní změnu. Na základě doplněných údajů budeme schopni v řádu dnů i lidem s nejstaršími typy dokladů umožnit on-line sčítání,” uvedl Šanda.

Sčítání lidu opět zadrhává. Po opravě se problémy vracejí

Domácí

Sčítaní lidu, domů a bytů začalo už před týdnem, ČSÚ však o změnu předpisů požádal až v pátek. Vyplývá to z dokumentů na portálu Úřadu vlády. Sčítání on-line formou probíhá do 11. května.

Nejde o první problém se systémem pro on-line sčítání. Po svém spuštění 27. února systém kvůli velkému zájmu zkolaboval a musel být odstaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám