Hlavní obsah

Senátorka Filipiová přijala nabídku řídit zdravotnictví

Právo, Novinky, luk, jas, jov
PRAHA
Aktualizováno

Senátorka ODS Daniela Filipiová v úterý Právu sdělila, že dostala od premiéra Mirka Topolánka nabídku na post ministra zdravotnictví a že je připravena ji přijmout. Ve vedení resortu by tak nahradila Tomáše Julínka, který jedním ze dvou ministrů ODS, jejichž odchod v pondělí Topolánek ohlásil. Aleše Řebíčka by v čele ministerstva dopravy měl nahradit Petr Bendl

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Daniela Filipiová

Článek

"Je to pár hodin, pan premiér mě oslovil, ptal se mě, jestli bych eventuálně nabídku přijala a já jsem řekla, že ano, že bych ráda navázala na práci ministra Julínka. On na to řekl, že do několika hodin dá vědět, jak on sám se rozhodne,“ sdělila Právu Filipiová.

Profil Daniely Filipiové
Filipiová se narodila 9. srpna 1957 v Praze, vystudovala Fakultu architektury na ČVUT. Pracovala v Krajském projektovém ústavu (1982 až 1990) a později v soukromém ateliéru Genesis (1992 až 1996). Do ODS vstoupila v roce 1997. Je podruhé vdaná, má dvě dcery.
Senátorka, od svého zvolení v roce 2000 působí ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Je místopředsedkyní klubu ODS.
Podporovala Julínkovy kroky ve zdravotnictví, je proti rušení regulačních poplatků. Postavila se také proti zrušení plateb v porodnicích za matky a novorozence, připustila nicméně, že by bylo možné snížit roční limit pro děti do 15 let.
Filipiová je od neúspěšné operace míchy v roce 1986 upoutána na vozík, dlouhodobě se věnuje podpoře handicapovaných a odstraňování bariér.

Premiér Mirek Topolánek v pondělí oznámil, že za nejsilnější vládní stranu kabinet opustí ministr dopravy Aleš Řebíček a šéf resortu zdravotnictví Tomáš Julínek.

Novým ministrem dopravy by se měl stát bývalý hejtman středočeského kraje Petr Bendl. Sdělení v tomto smyslu podle informací ČTK vyslechli účastníci dnešního ranního jednání grémia ODS.

O Bendlovi jako Řebíčkově nástupci se spekuluje už delší dobu. "Grémium se na ničem neusneslo, počkejte si na premiéra, jak řekl, oznámí to v pravý čas," odpověděl exhejtman ČTK na dotaz, zda jeho jméno dnes na zasedání užšího vedení strany padlo.

Podle kuloárních informací už má bývalý hejtman vybrané i nejbližší spolupracovníky, se kterými by na ministerstvo chtěl přijít. Ani o nich ale nechtěl předem mluvit, mohli by jimi být však i další někdejší hejtmani za ODS, které o funkce připravila prohra v podzimních krajských volbách.

Pozměněná vláda by měla požádat o důvěru, míní Paroubek

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by měl premiér Topolánek po změnách v kabinetu předstoupit před Sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry kabinetu.

"Bylo by logické, kdyby pan předseda vlády vzal určitou politickou odvahu a požádal Sněmovnu o vyjádření důvěry,“ uvedl Paroubek na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně. "To je předčasná otázka,“ řekl pak na otázku, zda ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře, pokud Topolánek krok doporučovaný Paroubkem neudělá.

:. Jiří Paroubek ke změnám ve vládě. Zdroj: Stream.cz

Změny u lidovců a zelených

Odchod oznámil také vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Toho by měl dle usnesení lidoveckého vedení na ministerstvu nahradit dosavadní šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda, na jehož místo chce KDU-ČSL diplomata Pavla Svobodu. Postu vicepremiéra by se měla ujmout ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Strana zelených podle očekávání v neděli navrhla odvolat ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou. Na její místo by měl nastoupit hudebník Michael Kocáb, který za stranu neúspěšně kandidoval do Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám