Hlavní obsah

Senátoři vrátili do Sněmovny novelu silničního zákona, prý jde o bramboračku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek vrátili do Sněmovny s pozměňovacími návrhy novelu silničního zákona, která má mimo jiné zjednodušit bodový systém a naopak zpřísnit některé závažné přestupky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Například teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS) vystoupil s obsáhlým projevem, v němž označil úpravy, které poslanci v původně senátním návrhu učinili, za "bramboračku". Odmítavě se ke sněmovní verzi vyjadřovali i někteří jeho kolegové.

V poslanecké verzi se navíc vyskytuje administrativní chyba, která by znemožňovala trestat řidiče za méně než 0,3 promile alkoholu v krvi. [celá zpráva]

Novela má zároveň snížit počet dopravních přestupků postihovaných body z dosavadních 44 na 28. Body mají být zrušeny například za překročení povolené rychlosti v obci o pět kilometrů v hodině i za nesvícení za jízdy. U závažných přestupků novela naopak sankce přitvrzuje.

Senátoři do novely přidali i některé pozměňující návrhy, byť řada z nich již v rozpravě naznačovala, že očekává přehlasování ze strany poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám