Hlavní obsah

Senátoři připravili zákon proti těžbě břidlicových plynů

– Praha

Senátoři ODS a ČSSD už připravili zákon o zákazu těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení. Byla by to jednodušší cesta než novely řady zákonů, které se chystá do dvou let prosadit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Na pátečním veřejném slyšení v Senátu to uvedl spoluautor návrhu Petr Pakosta (zvolen za ODS)

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Pakosty by měla norma výslovně zakázat použití všech metod hydraulického štěpení hornin. To spočívá ve vhánění vody s pískem a chemikáliemi, z nichž některé jsou karcinogenní, do vrtu. Například benzen, olovo nebo toluen, které se do vrtu dostanou, by podle kritiků mohly znečistit podzemní zásoby vody. Těžaři však argumentují, že se ložiska břidlicového plynu nacházejí v bezpečné vzdálenosti od zásob pitné vody a vrty by navíc byly izolované.

Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vedlo v USA využívání břidlicového plynu místo uhlí k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu.

Spoluautory předlohy jsou kromě Pakosty ještě berounský senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a trutnovský senátor Pavel Trpák (ČSSD), v jejichž regionech se o těžbě uvažuje. Za rychlé přijetí zákona se v pátek postavil například náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) nebo královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Proti je také koalice Stop HF, pod jejíž petici proti těžbě se údajně podepsalo už 23 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám