Hlavní obsah

Senátoři podpořili přísnější tresty za napadení záchranářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Napadení hasičů, zdravotníků a dalších záchranářů budou moci soudy trestat přísněji než dosud. Počítá s tím novela trestního zákona, kterou ve čtvrtek schválil Senát hlasy 37 z 41 přítomných. Změnu zákona nyní dostane k podpisu prezident republiky. Hasiči i záchranáři rozhodnutí Senátu vítají.

Foto: www.visitfm.cz

Vydejte se na Lysou horu v doprovodu Lašského krále

Článek

Novela označuje útok na záchranáře za přitěžující okolnost, za kterou bude moci soud uložit přísnější trest. Norma sice nestanovuje přímo konkrétní tresty pro takové útočníky, soudci se ale nově budou moci při rozhodování o výši trestu přiklonit k horní hranici trestní sazby.

Nyní například fyzické napadení, po němž skončí záchranář v nemocnici, může soud kvalifikovat jako úmyslné ublížení na zdraví a potrestat útočníka podmíněným trestem nebo veřejnými pracemi. Nově se bude moci přiklonit třeba až k trestu dvou let vězení.

Posílí i ochrana občanů

Trestní zákon již teď zahrnuje případy, kdy soud v případech násilníků přihlíží k různým přitěžujícím okolnostem a pachatele trestá tvrději. Přitěžující okolností je nyní třeba to, když pachatel způsobí trestným činem vyšší škodu, svede k němu osobu mladší 15 let nebo při jeho spáchání využije něčí bezbrannosti.

Novela by měla posílit i ochranu řadových občanů, kteří by náhodně zachraňovali někomu život, zdraví či majetek a přitom je někdo napadl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám