Hlavní obsah

Senátoři chtějí zrušit část úhradové vyhlášky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina 16 senátorů napříč politickým spektrem se v pondělí obrátila se stížností na ústavní soud. Důvodem je část zdravotnické úhradové vyhlášky. Senátoři napadají koeficienty, na jejichž základě se vypočítávají platby za lékařské úkony. Ty jsou podle senátorů rozdílné v jednotlivých krajích i pro konkrétní pojišťovny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Senátorka Jitka Seitlová (SZ), která ústavní stížnost prezentovala, upozornila, že rozdílné úhrady za totožné úkony se nutně musí promítat do kvality péče o pacienty.

Koeficienty zohledňují nárůst nebo pokles pojištěnců v krajích i u pojišťoven. Fakticky tak jsou za totožné výkony hrazeny i značně rozdílné částky.

„Poskytovatel nemůže nést odpovědnost za počet pacientů pojišťovny,” doplnil šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Koeficienty zohledňují vývoj počtu klientů pojišťoven a byly zavedeny v roce 2012 kvůli tehdy vysoké migraci pojištěnců. Úhradová vyhláška stanoví hodnotu bodu a výši úhrad za péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám