Hlavní obsah

Senátor Železný chce svědčit před poslanci

Novinky, Jana Perglerová
PRAHA

Senátor Vladimír Železný v pondělí po více než deseti dnech od svého odvolání z postu generálního ředitele TV Nova prolomil mlčení. V tiskové zprávě prostřednictvím své asistentky oznámil, že je připraven svědčit před sněmovní vyšetřovací komisí k prohrané arbitráži s CME. Hodlá například předložit důkazy o "špionážních praktikách".

Foto: Tomáš Šebesta

"Zuřivé" boje o zlatou pálku

Článek

"Mohu dnes položit na stůl všechny doklady a důkazy, které mám k celé kauze k dispozici. Jedná se o dokumentaci dokládající podivně nedůslednou obhajobu českého státu, ale také o dokumentaci agresivních právních a mediálních útoků CME vůči mé osobě, TV Nova a českému státu," napsal Železný v prohlášení.

Kvůli zmařené investici do Novy musel stát zaplatit firmě CME 10,5 miliardy korun. Vyšetřovací komisi, která se bude okolnostmi a příčinami prohry zabývat, schválili poslanci na návrh ODS minulý týden. V desetičlenné komisi mají každou z pěti sněmovních stran zastupovat dva členové, volit by se měli ve středu.

"Byla to kampaň"

Železného dokumenty podle jeho slov svědčí o "nekorektních praktikách špionáže, nátlaku a o pokusech porušovat zákony ČR". Bývalý ředitel je přesvědčen, že "dlouhodobá kampaň vůči jeho osobě a televizi Nova má pouze odvést pozornost od aktivit těch státních úředníků a pomocníků CME, kteří zařídili nebo zavinili prohru ČR ve stockholmské arbitráži". Podle něj bylo jinak možné označit arbitráž za neprohratelnou.

"Věřím, že vyšetřovací komise dá konečně odpověď na otázku, kdo skutečně zavinil konečnou prohru ČR a zda nebyla tato prohra úmyslnou. Není totiž normální, aby po dvou vyhraných arbitrážních sporech a obhájení verdiktu, že CME nebyla v ČR způsobena žádná škoda, skončila třetí arbitráž šíleným výsledkem v podobě více než deseti miliard odškodného," napsal Železný.

Způsob obhajoby českého státu označil senátor za "přinejmenším podivný". Komise by podle něj měla "v chladném, nelítostném a neovlivněném jednání" najít odpověď na okruh asi deseti klíčových otázek kolem arbitráže. K nim je Železný ochoten předložit písemné dokumenty. Jako příklad otázky uvedl: Jak je možné, že důkazem proti českému státu se stal nepodepsaný list poznámek z vysílací rady, který byl do arbitrážního řízení uveden českou stranou, přičemž CME "tento podvržený dokument pak v arbitráži ráda obratně užila"?

Stát neměl zájem?

Další otázkou podle Železného je: "Jak je možné, že nikoho neznepokojuje a nikdo nevyšetřuje fakt, že CME měla v Radě informátora a spolupracovníka pod krycím jménem "Gazela"? Jméno údajného informátora však Železný nesdělil.

Senátor také zdůraznil, že během řady let nabízel české straně důkazy pro obhajobu ve sporu s CME. Ty však podle něj byly povětšinou ignorovány. "Odmítavé nebo lhostejné reakce byly šokující. Vždyť nikdo neměl a nemá k dispozici tolik důkazního materiálu jako my, kteří jsme působili v televizi Nova. Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že o relevantní materiály není zájem, ztratil jsem důvěru, že v této kauze šlo někomu skutečně o obhajobu zájmů občanů ČR," uvedl Železný.

Napsal také, že má v poslední době intenzivní pocit, že neúspěch Česka "velmi vyhovoval zájmům určitých skupin". Že cílem možná bylo nejen úslužně vyhovět CME, ale také získat záminku k mé skandalizaci a výhodný vydírací nástroj k ovládnutí nebo alespoň ovlivňování nezávislého média - televize Nova.

Reklama

Související články

Železný už nešéfuje TV Nova

Generální ředitel TV Nova Vladimír Železný byl podle informací Práva odvolán ze své funkce. O jeho odvolání rozhodli akcionáři fondu PPF a MEF Holding. Část...

Novu po Železném řídí Dvořák

Televize Nova už zná svého nového generálního ředitele a nové vrcholové vedení. Netrvalo ani týden a do čela televize se po Vladimíru Železném prozatímně,...

Výběr článků

Načítám