Hlavní obsah

Senátor Jan Veleba se musí omluvit vědcům, neuspěl s odvoláním

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně se senátor Jan Veleba (SPO) pokoušel zvrátit rozhodnutí Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou, podle nějž by se měl omluvit trojici vědců. Brněnský krajský soud senátorovo odvolání zamítl. Veleba vědce napadl, že se zabývají problematikou Šumavy kvůli penězům a titulům. Kromě omluvy by jim měl také zaplatit náklady řízení. Senátor k soudu nepřišel s tím, že je na schůzi horní komory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jan Veleba

Článek

Senátor publikoval na svém profilu na webu Parlamentnilisty.cz článek, v němž mimo jiné trojici vědců Pavla Kindlmanna, Jakuba Hrušku a Hanu Šantrůčkovou napadl, že „jejich motivace se rovná peníze, docentury, profesury“. Vědci se proti takovému názoru ohradili a pohnali Velebu k soudu.

„Výrok postrádá pravdivý základ. Senátor Veleba vytvořil nepravdivý dojem, že se vědci obohacují na projektech, které se zabývají Šumavou, a že z toho mají kariérní prospěch. Slovům senátora veřejnost navíc přikládá větší váhu v tom, že tyto projevy budou nějak podloženy, ostatně stát senátorům vytváří adekvátní odborné zázemí,“ konstatoval soudce Michal Ryška.

Veleba podle verdiktu musí zaslat vědcům omluvný dopis a smazat z webu svůj článek. Marná byla senátorova obhajoba, že svým textem nemířil na osoby vědců, ale na kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.

„Projev učinil jako občan, nikoli jako senátor nebo odborník,“ pokoušel se soud přesvědčit jeho obhájce Vojtěch Vyhnal.

„Na Šumavě jde skutečně o velké peníze. Jde tam o stovky miliónů korun. Developeři v druhé zóně nakoupili zemědělské pozemky a teď je chtějí změnit na stavební pozemky. Možnost tomu udělat přítrž budou mít poslanci, že zvětší jádrové zóny. Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí,“ prohlásil po verdiktu Kindlmann.

Reklama

Výběr článků

Načítám