Hlavní obsah

Senát za zavřenými dveřmi rozhodne, zda bude žalovat Klause z velezrady

Právo, Novinky, jov, jas
Aktualizováno

Senát v pondělí za zavřenými dveřmi projednává návrh skupiny 28 senátorů, kteří chtějí, aby byl prezident Václav Klaus žalován před Ústavním soudem pro velezradu. Té se měl podle navrhovatelů dopustit vyhlášením dílčí novoroční amnestie, otálením s navrhováním ústavních soudců i dalšími prohřešky. Po polední přestávce je podle informací Novinek přítomno 67 senátorů.

Senátoři o žalobě na odcházejícího prezidenta Václava KlauseVideo: Novinky

 
Článek

O návrhu rozhoduje plénum horní komory a pro jeho přijetí a postoupení ÚS je nutná podpora ze strany nadpoloviční většiny přítomných senátorů. Bez diváků bude i samotné hlasování, které by mělo být podle jednacího řádu komory "veřejné a po jménech".

V debatě podle informací Novinek hovoří senátoři o cti, morálce nebo třeba zradě. Do rozpravy byli po druhé hodině odpoledne přihlášeni ještě dva senátoři.

Štěch navrhl kompromis

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) navrhl kompromisní usnesení, aby Senát místo podání žaloby k Ústavnímu soudu schválil ke Klausově amnestii usnesení fakticky ve stejném znění.

Jiří Dienstbier o jednání senátu Video: Novinky

Šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera před uzavřeným jednáním senátorů o žalobě na Klause uvedl, že stěžovatelé sice postupují podle práva, ale z lidského hlediska je podle něj jejich jednání za hranicí slušnosti. Poukázal, že Klaus ve čtvrtek končí ve funkci. „Čtyři dny před koncem období to nemůže být normální věc,“ řekl novinářům.

Za snahou docílit odsouzení vidí strach z Klause. „Když bude dostatečně dehonestován, tak to bude mít těžké,“ míní s tím, že cílem je odebrat Klausovi výhody, které mu náleží v pozici bývalého prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Jaroslav Kubera (ODS)

O svolání schůze k projednání tohoto materiálu se zasazoval podnikatel Karel Janeček, jemuž se podařilo získat nezbytné podpisy 28 senátorů, které byly podmínkou pro svolání schůze. [celá zpráva]

Bude to těsné, míní Kubera

Většina senátorů, kteří návrh podpořili, byla z řad ČSSD. Průřezově jej podepsali i členové dalších senátních klubů vyjma ODS. Její představitelé návrh žaloby na prezidenta odsoudili jako snahu o zneužití Ústavy a Ústavního soudu. [celá zpráva]

Kubera se domnívá, že výsledek hlasování senátorů bude velmi těsný. Klub občanských demokratů má podle něj volné hlasování.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Premiér a šéf ODS Petr Nečas označil aktivitu senátorů za nízkou lidskou a politickou ubohost. Kubera takové hodnocení nesdílí. „Myslím, že to byl od premiéra zbytečně silný výrok,“ řekl Kubera, který vyslovil souhlas se stanoviskem předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Štěch se nepřipojil ke svým stranickým kolegům, kteří chtějí Klause žalovat. Zároveň ale patří ke kritikům amnestie.

Štěch k průběhu jednání: emoce žádné nejsouVideo: Novinky

„Někteří říkají, že to poškodí obraz Česka v zahraničí. Nemám pocit, že by USA utrpěly impeachmentem, který byl veden proti prezidentovi Clintonovi. Určitě to byla větší ptákovina než to, co napáchal za deset let panování Václav Klaus. Věřím, že to Senátem projde, aby Ústavní soud mohl jednoznačně rozhodnout. A nakonec to bude dobré i pro prezidenta Václava Klause,“ napsal Škromach k návrhu obžalovat Klause na svém Facebooku.

Reklama

Související články

Štěch převzal návrh žaloby na Klause

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu převzal návrh žaloby na prezidenta Václava Klause. Podle České televize ji podepsalo 28 senátorů. Komora bude...

Výběr článků

Načítám