Hlavní obsah

Selhaly strany bývalé vlády i opozice, prohlásil Zeman

• Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman okomentoval v České televizi výsledky voleb. Prohlásil, že selhaly strany bývalé vlády, ale i opozice. Mezi ně se podle něj vklínila strana, která byla nejvíce kritická k současnému stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Řekl bych, že dosavadní vládní strany selhaly a strana opozice, která je měla zastoupit, bohužel selhala do jisté míry rovněž. A tak se tam vklínila strana, která vyjadřuje nejvíce ze všech nespokojenost voličů se současným stavem,“ prohlásil Zeman.

Dodal, že této straně, tedy hnutí ANO 2011, je zapotřebí dát šanci. „Dejme tomu 100 dnů hájení,“ uvedl.

Napřed Sněmovna, pak premiér

Konstatoval také, že vyslyší přání Bohuslava Sobotky a pozve jej na Hrad, aby se bavili o nastalé situaci. Sejít by se mohli počátkem nadcházejícího týdne.

Zeman dále uvedl, že pověří sestavením vlády toho, koho mu doporučí vítězná strana. Nechtěl ale potvrdit, že to bude šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Budoucího premiéra chce nicméně jmenovat až poté, co bude ustavena Sněmovna.

"Ve vládě by měly být strany programově blízké. A takové jistě v parlamentu najdeme," prohlásil prezident v souvislosti s možnými koalicemi. Podotkl, že nejhorší variantou by byly předčasné volby. „Všichni jsme povinni přispět k tomu, aby se vláda ustavila,” dodal s tím, že těžko by lidé za pár měsíců změnili názor.

SPOZ by měla přestat užívat jeho jméno

Prezident podotknul, že po přepočítání hlasů přemýšlel o nastalé tradici, kdy podpora vyjádřená některým z posledních tří prezidentů znamenala „polibek smrti“ pro danou stranu. U Václava Havla to byli zelení, u Václava Klause Hlavu vzhůru a u Miloše Zemana Strana práv občanů - zemanovci, kteří se přes očekávaný úspěch ve volbách dostali zhruba na 1,5procentní podporu.

„Skoro se mi zdá, že by tato strana neměla spoléhat na podporu jakéhokoli prezidenta, že by se měla zcela postavit na vlastní nohy a samozřejmě pokračovat dál na komunální úrovni,“ komentoval Zeman výsledky SPOZ.

Na dotaz, zda by tato strana neměla z názvu vyjmout jeho jméno, souhlasil. „Doporučoval jsem to již delší dobu, dokonce opravdu několik let,“ uvedl s tím, že by ale po volebním debaklu tento krok mohl vypadat jako zbabělost z jeho strany. Čestného předsednictví se prý vzdát nehodlá.

Co se týče prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, jenž za zemanovce kandidoval jako lídr ve Zlínském kraji, bude si podle Zemana muset urychleně dokončit bezpečnostní prověrku, jinak si prý za něj najde náhradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám