Hlavní obsah

Sekat, či nesekat? Pražané se hádají kvůli trávníkům

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Některé městské části v Praze omezují sekání venkovních trávníků. Opatření, které se praktikuje i v jiných městech, má pomoci zeleni udržet vodu v dobách sucha. Zatímco část Pražanů to vítá, část se obává zhoršení kvality venkovních prostor či klíšťat.

Sekat či nesekat? Pražané se hádají kvůli trávníkůmVideo: Novinky

 
Článek

Debata o údržbě trávníků se opět stala tématem po loňské vlně veder a sucha, kdy horko v kombinaci s nedostatkem vláhy často nízkou trávu spálilo.

Méně často se rozhodly sekat například městské části Praha 7, Praha 12, Praha 15 či Praha 6, i když ne všude to byla novinka. V budoucnu je cílem ve vytipovaných oblastech sekat jen dvakrát ročně.

Pokus o louku

Magistrát letos vydal metodické doporučení pro údržbu travnatých ploch. V souvislosti s tím se přehodnotit údržbu o své trávníky rozhodli i na Praze 3. Tam teď zkoušejí takzvanou mozaikovou seč, kdy se část porostu seká a část ne.

V současnosti to testují na Olšanském náměstí, kde chtějí už příští rok zakládat čistě květnatou louku. „Na jedné straně je trvalkový záhon a posekáno a na druhé straně zůstane porost. Na podzim budeme vyloženě zakládat nově květnatou louku,“ řekla Novinkám Jana Caldrová, vedoucí odboru ochrany životního prostředí na Praze 3 s tím, že cílem je, aby se obnovily některé druhy fauny i flóry.

Dalším místem je například vrch Parukářka, kde město seká jen hojně využívané části parku. I zde plánují více sekat až na podzim a chtějí kultivovat porost tak, aby byl lépe odolný proti suchu a výkyvům počasí.

Foto: Novinky

Nejvíce si stěžují pejskaři.

Ne všude však opatření mělo úspěch. „Například na Žižkově náměstí nám toto nevyšlo, protože to jsou poměrně malé plochy, nevypadalo to hezky a lidé si stěžovali,“ přiznala Caldrová s tím, že nyní tam probíhají seče jednou měsíčně na výšku 10 centimetrů.

Rozdílné pohledy

V pohledu na tato opatření jsou Pražané rozdělení. Zvláště pejskařům vadí vysoká tráva. „V trávě se zdržují klíšťata. Když mám pejska, tak se mi tam chytí klíště na toho pejska. Jinak nevypadá to hezky, když je to zarostlé,“ řekl Novinkám jeden z obyvatelů Prahy 3. Vysoká tráva také ztěžuje sběr psích výkalů.

„Vůbec se mi to nelíbí, protože se všude plevel akorát rozmnožuje, alergizuje to spoustu občanů, dětí i psů a je to špatný,“ postěžovala si další obyvatelka městské části.

Jiným se naopak snaha radnic líbí a s delším porostem nemají problém. „Docela se mi to líbí, že jsou některé části posekané a jiné ne,“ podotkl jeden z dotázaných.

Alergici trpí

Nespokojenost zaregistrovali už i na radnici. „Hlavně přicházejí stížnosti od pejskařů, protože tam moc uklízet nelze,“ uvedla Caldrová s tím, že se jedná zvláště o místa kolem sídlišť. I proto rozšíření těchto opatření i na sídliště zatím přehodnocují. „Zatím přetrvává názor, že i na sídlištích některé plochy nebudeme často sekat,“ dodala.

Kromě klíšťat a psích výkalů bijí na poplach také alergici.

„Neposekaná kvetoucí tráva zvyšuje ve svém okolí množství pylových alergenů. Tím může zvýšit expozici pacientů těmto alergenům a zhoršit klinické projevy alergie,“ napsala Novinkám Jitka Petanová z Ústavu imunologie a mikrobiologie VFN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám