Hlavní obsah

Šéfové koaličních stran budou krizi řešit ve středu

PRAHA

Poslanecký klub ČSSD v úterý souhlasil s tím, aby se premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross ještě jednou pokusil dojednat s lidovci pokračování současné vlády. Ve středu se zřejmě sejdou předsedové všech tří vládních stran, v dalších dnech by měla koalice jednat v širším složení. Novinářům to po jednání klubu řekl sám Gross.

Článek

Poslanci ČSSD přitom minulý týden přijali usnesení, v němž doporučují premiérovi ukončit účast lidovců v kabinetu. Jejich předseda Michal Kraus uvedl, že na tomto stanovisku klub trvá, jen dává Grossovi čas k dalšímu jednání.

Podle Krause lidovci vysílají rozporuplné signály. Nicméně i on je přesvědčen, že dohoda je ještě možná a soc. dem. o ní bude ještě jednat. "Pokusíme se ještě o jeden mezikrok, a pak se rozhodneme, co dál," uvedl Kraus.

Ministr financí a kandidát na prvního místopředsedu ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že v koaliční krizi jde o válku nervů mezi ČSSD a lidovci. Podle něj by se řešení vzniklé situace mělo najít do konce tohoto týdne. Sám je pro pokračování současné koaliční vlády, tedy s Grossem v čele.

Kasal: na řadě jsou sociální demokraté

Křesťanští demokraté při řešení vládní krize trvají na svých požadavcích. Názor lidovci nezměnili ani po úterním jednání předsednictva a poslaneckého klubu. Místopředseda strany Jan Kasal řekl, že s návrhem dalšího postupu nyní musí přijít sociální demokraté. Pokračování koalice je ale podle něj možné.

"Naše stanovisko je obsaženo v Postní dohodě. Problém není na straně KDU-ČSL, ten problém má Stanislav Gross a jeho rodina. Problém nemáme s ČSSD, ale se Stanislavem Grossem," uvedl Kasal. Dodal však, že koaliční spolupráce je i nadále možná.

Podle Postní dohody by lidovci netrvali na rezignaci premiéra, pokud by Grossova rodina definitivně ukončila podnikání a předseda vlády se omluvil za některé své kontroverzní výroky. "Čekáme, do jaké míry ČSSD bude reflektovat naše návrhy a názory," dodal Kasal.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se v úterý k vládní krizi odmítl vyjádřit. Odkázal pouze na své dřívější prohlášení o mediální zdrženlivosti.

Reklama

Související články

Politici jednají o pokračování koalice

V úterý pokračují jednání vládních i opozičních stran o kauze premiéra Grosse, kvůli níž se spekuluje o rozpadu vládního kabinetu. Kromě grémií ODS a KSČM...

Lidovci a sociální demokraté se sbližují

Před klíčovou schůzkou, která by měla ve středu večer ukázat budoucnost koalice, lidovečtí politici ubrali z rétoriky vůči premiéru Stanislavu Grossovi....

Lídři koalice se nedohodli

Koaliční partneři se ve středu večer nedohodli. Podle premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) lidovci jen hledají záminky k rozbití koalice. Očekává tak demisi...

Výběr článků

Načítám