Hlavní obsah

Šéfka ERÚ a kandidátka do Senátu za Úsvit Vitásková: Chtějí mě zavřít na objednávku mafie

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alena Vitásková působí již pět let jako předsedkyně Energetického regulačního úřadu. V únoru byla nepravomocně odsouzena na 8,5 roku odnětí svobody. V podzimních senátních volbách bude kandidovat do Senátu za hnutí Úsvit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Proč jste se rozhodla kandidovat do Senátu?

Jako předsedkyně Energetického regulačního úřadu jsem se seznámila mimo jiné s problematikou, jak se přijímají zákony, v mnoha případech s negativním dopadem na občany. Vezmu-li v úvahu jeden zákon o podporovaných zdrojích – fotovoltaických elektrárnách, tak došlo k devastujícímu dopadu na hospodářství a ekonomiku České republiky, a to minimálně na 20 let. Tento legislativní paskvil podpořil tunelování veřejných financí, a to se závazkem na téměř jednu generaci. Záleží mi na naší vlasti, na kvalitě života, životní úrovni našich lidí, na budoucnosti tohoto národa. Rmoutí mě, jak politici s naší vlastí zacházejí. To je hlavní důvod, proč jsem se jako nestraník – nikdy jsem nebyla v žádné politické straně, ani před revolucí, ani po revoluci, ani nyní – rozhodla kandidovat do Senátu. Necítím se být politikem, za mnohé politiky se stydím. Nenechává mě však lhostejnou, co se u nás děje. Zákony se přece musí přijímat pro lidi, ne tuneláře a šmejdy.

Ale proč kandidujete zrovna za Úsvit?

Důvodů je několik a odpovídám na ně i v brožurce, kterou jsem nedávno napsala. Jeden z nich je mnohaletá snaha jejich poslanců bránit konečného spotřebitele, domácnosti i firmy a nepřipustit bezdůvodné navyšování cen energií, což se projevilo při projednávání energetických zákonů. Nemohu opomenout, že když předseda strany Miroslav Lidinský bojoval v Afghánistánu a byl zraněn s trvalými následky, tak jiní politici pomáhali tunelovat Ostravsko.

Úsvit ale v minulosti čelil kritice kvůli neprůhledným financím a populismu, například v otázce imigrantů. To vám nevadí?

Jak jsem již uvedla, jsem nestraník, o financování strany nevím, jen z veřejných zdrojů. Kritice neprůhledného financování čelily mnohé strany, mezi nimi dokonce i tradiční jako například ODS nebo vládnoucí ČSSD, kdy dluhy řeší nezaplacením a využitím svého postavení prostřednictvím soudu. Jako běžný občan si toto nemůžete vůbec dovolit, nezaplatit dluh. No a další části otázky nerozumím. O jakém populismu hovoříte? Imigrace? Vždyť se nakonec tiše přidávají i jiné strany. Vůbec nepovažuji postoj Úsvitu k imigraci jako populismus, naopak je to realita.

V Česku se ze současné uprchlické vlny usadila zhruba jen stovka imigrantů. Proč podle vás tedy uprchlíci představují pro ČR hrozbu?

To není podle mě, to je realita, to je skutečnost. Já tu nechci žádného imigranta. Nejsme doposud schopni ani začlenit menšiny, konkrétně Romy, do společnosti a žijeme zde spolu několik generací, máme stejný jazyk, náboženství, a dokonce i mnoho zvyklostí. Doposud jsme to nezvládli a snažíme se celá desetiletí. Nemáme pro ně práci, prostě jsme nezvládli začlenění této početné skupiny obyvatelstva. Za další – reklama v TV, ubohé vybírání barevných zátek, aby dítě mohlo jít na rehabilitaci, operaci či dostat invalidní vozík, matka tahá hendikepované dítě po golfovém turnaji a vybírá se na jeho rehabilitaci. Senioři zase za jejich celoživotní práci více než 40 let mají důchod, který je možné nazvat žebračenkou. Byl jste se někdy podívat v LDN nebo v některých domovech důchodců? Víte, že na noční směně není výjimkou jedna sestra na 100 seniorů? A to ve třech patrech. Vždyť se nedokážeme postarat o důstojné stáří našich seniorů, kteří zde vytvořili hodnoty, které se nepodařilo rozebrat ani po tolika letech po revoluci. Ano, uprchlíci jsou pro nás hrozba, bezpečnostní, zdravotní, finanční, neumíme začleňovat menšiny, až to budeme po všech stránkách zvládat, tak se můžeme bavit o imigrantech, nyní to vůbec nezvládáme.

Do Senátu kandidujete i přesto, že vás letos Krajský soud v Brně nepravomocně poslal na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz.

Do kampaně o křeslo v Senátu jsem nešla kvůli imunitě, jak se některá média snažila oblafnout občany. Zmíněné elektrárny dostaly licence v roce 2010. Já jsem do úřadu nastoupila v srpnu 2011, členové vedení ERÚ, kteří licence vydali, jsou v tomto procesu svědci – například bývalý předseda úřadu Josef Fiřt. Mohu jen potvrdit, že se tato kauza nevztahuje k mé kandidatuře do Senátu. Nicméně pokud dostanu podporu voličů, tak se budu chtít enormně věnovat justici, aby nebylo možné likvidovat životy lidí ve vykonstruovaných případech. Není možné, aby justice nenesla za svoji zlovůli při ničení životů žádnou zodpovědnost. Dále mi jde v Senátu o indemnitu (beztrestnost zákonodárce za jeho výroky v parlamentu – pozn. red.), o možnost promluvit a řešit problémy.

Už víte, kdy proběhne váš odvolací soud?

Nevím, kdy odvolací soud proběhne, může to být za týden, za rok – opravdu nevím.

Prohlásila jste, že vás chtějí zavřít do vězení na objednávku, hovoříte přitom o mafiích a lidech, které chcete jmenovat případně až na půdě Senátu. Kdo jsou tito lidé a co jim na vás tolik vadí?

Za svými slovy, že mě chtějí zavřít na objednávku mafie, si stojím. Nejsem přitom sama, kdo o praktikách zavírání na objednávku hovoří. Dokonce nynější místopředseda vlády Andrej Babiš se nebál to říct veřejně a on určitě ví, o čem hovoří. Vzhledem k tomu, že nejsem na půdě Senátu, tak odpověď na část otázky si ponechám na pozdější dobu.

Podporu solárních zdrojů označujete za tunel veřejných financí. Kolik to bude ČR stát?

Celkově podpora obnovitelných zdrojů bude stát daňové poplatníky – veřejné finance – přes jeden bilión korun. Přestože se od roku 2014, mimochodem díky mým návrhům, podařilo další rozvoj podpory zastavit, tak stávající nás stojí ročně zhruba 45 miliard Kč. V roce 2030 očekáváme podporu ve výši asi 70 miliard Kč. Je to kvůli indikaci cen, která byla přijata v legislativě před mým nástupem.

Někteří poslanci, například i Milan Urban z ČSSD už v roce 2013, mluvili o tom, že by stát měl zveřejnit vlastníky všech fotovoltaických elektráren, a to i zpětně. Urban to tehdy zdůvodňoval tím, že poplatek je určitá forma dotace a musí být jasné, do jakých rukou je určena.

Tyto snahy pana poslance Urbana jsou skutečně úsměvné. Pan Urban je klíčová osoba v předmětné legislativě. Po celou dobu byl poslanec, byl také ministr průmyslu a obchodu a vedl ve Sněmovně jeden z nejdůležitějších a vlivných výborů právě pro tyto zákony.

Proč tedy dosud k odtajnění skrytých vlastníků solárních elektráren nedošlo?

To je otázka na politiky, speciální bezpečnostní složky, policii, justici. Že by i někteří z nich měli solární elektrárny?

Ve své brožuře Na prahu vězení jste uvedla, že po svém nástupu do čela ERÚ jste zmařila další tunel, který měl spočívat v příliš štědré podpoře tentokrát biometanových stanic…

Co se týká biometanu, tak to je delší příběh. Určitě bude možnost si o tomto chystaném tunelu ještě podrobně popovídat. Nyní se stačí podívat, jaký zákon v té době předkládala vláda Petra Nečase a kdo tam přidal úpravy a doplnil biometan s neskutečně vysokou podporou, kterou pak Senát díky mému zásahu srazil na polovinu, no a jste doma. I přes sofistikovanou přípravu se nám podařilo zastavit tuto novou podporu. Ušetřili jsme miliardy korun z kapes daňových poplatníků.

Prezident Miloš Zeman navrhl na posledním zasedání tripartity zrušení podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů. Jaký na to máte názor jako předsedkyně ERÚ?

Tento návrh jsem nečetla ani neslyšela, tak ho nemohu posoudit v celém kontextu. Nicméně zvažuji předložit návrh, jak dále s podporou obnovitelných zdrojů, protože situace je opravdu neúnosná. Výše podpory devastuje veřejné finance, ekonomiku i hospodářství naší země. Pokud se nedostanu do Senátu, tak chci do konce svého mandátu předložit komplexní návrh řešení této podpory, vizi již mám.

Voliče chcete oslovit i návrhem zákona na vyvlastnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly, bývalého spolumajitele černouhelné OKD. Co vás k podání návrhu vedlo?

Vedlo mě k tomu totálně vytunelované OKD, peníze, které měly sloužit k rozvoji a restrukturalizaci regionu jsou pryč, byty byly doslova ukradeny. A politici a justice mlčí. Horníci, kteří za skutečně tvrdou práci nevědí, zda dostanou výplatu. Ano, musí pomáhat stát čili daňoví poplatníci. A pan Bakala… já nic, já muzikant? Úsměv, doutník, legrace, však mi budete platit ještě za nájemné v bytech RPG – a kolik si myslíte, že to ročně dělá, jednu nebo dvě miliardy Kč. Za byty, které si mnozí stavěli v tzv. akci Z vlastníma rukama. Hanba všem, kteří to připustili, a poslední v řadě to byl, jestli se nepletu, dokonce antimonopolní úřad v čele s panem Petrem Rafajem.

Myslíte, že pro svůj návrh získáte podporu v parlamentu?

Jsem zcela přesvědčena, že absolutní většina poslanců a senátorů není propojena s podivnou privatizací a následným vyváděním majetku z této v dřívější době jedné z nejbohatších firem. Proto si myslím, že jednotlivé zákony, které budeme předkládat, najdou v parlamentu podporu. První část zákona je již připravena a poslanci Úsvitu by ho měli v nejbližších dnech předkládat, pokud mám správné informace. Zákon chci rovněž vyvěsit na svých webových stránkách www.drzaholka.cz.

Kolik bude vaše kampaň do Senátu stát a kdo ji zaplatí?

Kampaň mi platí strana, část si hradím já sama z vlastních finančních prostředků. Nepřijala jsem od nikoho žádné finanční dary. Na kampaň jsem si vzala jeden měsíc neplacené volno. Nevím, zda si někdo někdy neplacené volno vzal. Velmi si vážím dobrovolníků, kteří se hlásí i v průběhu kampaně a pomáhají mi oslovovat občany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám