Hlavní obsah

Šéfem Českých drah se stal náměstek z místního rozvoje Nebeský

Praha

Dosavadní politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Václav Nebeský se ve středu stal novým předsedou představenstva Českých drah a zároveň i generálním ředitelem ČD. Dalším zvoleným členem představenstva je Michal Kraus.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Václav Nebeský

Článek

Nebeský ve funkci nahradil Miroslava Kupce, který byl odvolán v červnu. Od začátku byl žhavým adeptem, přestože nikdy neřídil velký podnik. Podle informací Práva chtěl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) 41letého Nebeského do čela ČD rovnou jmenovat, nakonec ale premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl, že musí být vyhlášeno výběrové řízení. To bylo vypsáno 24. června a přihlásilo se do něj přes třicet uchazečů.

Server Zdopravy.cz přitom už dříve upozornil, že kvůli Nebeskému dozorčí rada, organizující celé výběrové řízení, výrazně snížila nároky na kvalifikaci a praxi uchazečů.

Kremlíkův favorit Nebeský má šéfovat drahám

Ekonomika

Piráti zase už v červnu po odvolání Kupce kritizovali, že by ho měl vystřídat právě Nebeský, jehož manželka Olga na ministerstvu pro místní rozvoj vede sekci koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů. Dávali to tehdy do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů Babiše.

„Možné jmenování Nebeského tedy vypadá jako uplácení,“ prohlásil tehdy předseda poslaneckého klubu pirátů Jakub Michálek. Olga Nebeská ovšem nyní oznámila, že na svůj post na MMR bude ještě v tomto měsíci rezignovat. Odpověď na předběžný audit MMF odeslalo už v srpnu.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Od státu a krajů ročně dostávají na provoz ztrátových tratí dotace přes 14 miliard. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Do představenstva ČD míří Nebeský a Kraus

Do představenstva Českých drah zřejmě ve středu dozorčí rada zvolí politického náměstka ministerstva pro místní rozvoj Václava Nebeského a expředsedu Sdružení...

Kremlíkův favorit Nebeský má šéfovat drahám

Dozorčí rada Českých drah (ČD) má ve středu rozhodnout o tom, kdo se na základě výběrového řízení stane novým předsedou představenstva a generálním ředitelem...

Výběr článků

Načítám