Hlavní obsah

Zaprodanci. Šéf ústecké ČSSD Andrt haněl vedení strany

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf soc. dem. Jan Hamáček se s ústeckou krajskou ČSSD potýká dlouhodobě. Loni neuspěl v předsednictvu ČSSD s návrhem vyloučit Jaroslava Foldynu, hlasování o vyloučení tehdy ustál i předseda ústecké krajské ČSSD a kritik vlády Miroslav Andrt. Ten naštval Hamáčka už dřív, když žádal jeho rezignaci a odchod ČSSD z vlády. Teď se nově vedení ČSSD pře s ústeckou organizací o krajskou kandidátku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda Krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt

Článek

Předsedu soc. dem. popudilo například vystoupení Andrta, který je radním pro sociální věci v Ústeckém kraji, v České televizi na konci června.

„Příští rok jsou krajské volby, to je za dveřmi, a obáváme se, že několik našich představitelů prostě zaprodalo ty ideje, zaprodalo tu stranu kvůli několika dobře placeným funkcím,“ uvedl šéf ústecké ČSSD.

Vedení ČSSD nasadilo na Ústecku kandidátku s podnikatelem Bendou

Domácí

Tahanice s prezidentem Milošem Zemanem kvůli nejmenování Michala Šmardy ministrem kultury Andrt označil za nedůstojnou frašku.

V Ústeckém kraji je ČSSD v koalici pod vedením hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) s Okamurovou SPD a zemanovci. Po volbách 2016 společně vyšachovali hnutí ANO, což těžko překousával lídr ANO Andrej Babiš.

Dvě kandidátky

Kandidátku krajské sociální demokracie na Ústecku sestavenou pod hlavičkou Lepší sever, za kterou Andrt kandiduje, odmítlo vedení ČSSD schválit. Ve čtvrtek pak přišlo s novou kandidátkou, jejímž lídrem je bývalý ředitel litoměřické nemocnice Miroslav Jirásek.

Vedení ČSSD nechce společnou kandidátku v Ústeckém kraji

Domácí

Na čtvrtém místě kandidátky pak figuruje politický podnikatel a pravá ruka expremiéra Jiřího Paroubka Petr Benda. Ten před třemi lety kandidoval do Sněmovny za extremistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti na Liberecku, figuroval i ve vyšetřování vraždy Romana Housky, kterého v listopadu 2013 zastřelil Michal Krnáč.

Paroubek žádnou funkci nemá, ale komunikuji s ním dlouhodobě, přiznal Hamáček

Domácí

Na Ústecku bude mít ČSSD konkurenci v bývalém členovi sociální demokracie Jaroslavu Foldynovi, který bude na Ústecku kandidovat v barvách SPD.

Do médií navíc prosákla zpráva, že expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek je nyní Hamáčkovým neformálním konzultantem. Paroubek Právu potvrdil, že se s Hamáčkem schází, ale spekulace, že by byl jeho konzultantem, označil za přehnané.

Reklama

Výběr článků

Načítám