Hlavní obsah

Vedení ČSSD nasadilo na Ústecku kandidátku s podnikatelem Bendou

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Vedení ČSSD, které odmítlo schválit kandidátku krajské sociální demokracie na Ústecku sestavenou pod hlavičkou Lepší sever, podle informací Práva podá jinou kandidátku. Tu z popudu předsedy Jana Hamáčka schválilo politické grémium ČSSD minulý týden ve čtvrtek. Na ní se objeví členové ČSSD společně s kandidáty hnutí Zdraví, sport, prosperita. Na čtvrtém místě kandidátky figuruje Petr Benda, bývalý poslanec, politický podnikatel a pravá ruka expremiéra Jiřího Paroubka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Benda a Jiří Paroubek v roce 2011 vystoupili z ČSSD.

Článek

Benda z ČSSD odešel v roce 2011 a s Paroubkem založil stranu Národní socialisté-LEV 21, která měla v následujícím období po odchodu Paroubka a Jiřího Šlégra z ČSSD dva poslanecké mandáty. Benda nahradil Šlégra po jeho odchodu ze Sněmovny v roce 2013. V předčasných volbách do Sněmovny na podzim 2013 získala NS-LEV jen 0,07 procenta hlasů.

Figuroval v kauze zavražděného Housky

Benda před třemi lety kandidoval do Sněmovny za extremistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti na Liberecku, kde získal 0,17 procenta hlasů.

Jméno Petra Bendy figurovalo i během vyšetřování vraždy Romana Housky, kterého v listopadu 2013 zastřelil Michal Krnáč. Houska byl vlivnou postavou severočeské ČSSD, partner bývalé místopředsedkyně soc.dem a někdejší hejtmanky (a pozdější náměstkyně hejtmana) Ústeckého kraje Jany Vaňhové, a s Paroubkovým „křídlem“ měl spory. Vaňhová u soudu řekla, že Houskovi před vraždou někdo posílal výhrůžné SMS a že právě Benda měl za úkol dostat jej z politiky. Benda její vyjádření odmítl.

ČSSD jde do voleb s heslem Nové Česko. Nechce prý skončit jako žába v horké vodě

Domácí

Vaňhová je od letošního června mezi třiceti obžalovanými v kauze ROP Severozápad, která se týká neprůhledného rozdělování evropských dotací. Soud je viní mimo jiné z poškozování finančních zájmů EU.

Raději lidi, kteří udělají třicet procent

ČSSD stejně jako mnohé další strany podá krajské kandidátky v úterý, v poslední možný den registrace na krajské úřady a stále drží detaily pod pokličkou. „Naše kandidátky do krajů představíme, až uznáme za vhodné,“ odpověděl v pondělí na dotaz Práva Hamáček, tedy stejně jako minulý týden, kdy podobně odpovídali další členové grémia.

„ČSSD měla dříve na Ústecku třicet procent, nyní má kolem pěti procent. Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent,“ řekl v neděli v televizi Prima Hamáček.

„Kompletní seznamy zveřejníme po 28. červenci, kdy máme zákonnou povinnost,“ řekla Právu místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Dvě kandidátky

Kandidátka s hlavičkou ČSSD vznikla proti koalici ústecké krajské ČSSD, kde je pod názvem Lepší sever volebním lídrem zástupce hejtmana za sociální demokraty Martin Klika a na listině jsou místní politici z hnutí ProMost a UFO.

Vedení ČSSD nechce společnou kandidátku v Ústeckém kraji

Domácí

Zástupci kandidátky Lepší sever neuspěli u vedení ČSSD ani s pozměněnou kandidátkou, kde s někteří politici regionálních hnutí uvolnili místa dalším sociálním demokratům, aby se značka ČSSD posílila.

Vedení ČSSD na Ústecku vsadilo na lékaře, učitele a bývalé politiky: lídrem je bývalý poslanec a lékař Jaroslav Krákora. Na druhém místě je podle informací Práva bývalý ředitel litoměřické nemocnice Miroslav Jiránek, na třetím místostarosta Varnsdorfu Petr Jakubec. Na pátém místě po Bendovi kandiduje středoškolský pedagog Martin Holly, na kandidátce jsou i exsenátoři Hassan Mezian a Jaroslav Sykáček.

Na Ústecku bude mít ČSSD i další konkurenci v podobě poslance Jaroslava Foldyny, který se se soc. dem. rozkmotřil a nyní bude na Ústecku kandidovat v barvách SPD.

Paroubek žádnou funkci nemá, ale komunikuji s ním dlouhodobě, přiznal Hamáček

Domácí

Hamáček s Paroubkem mluví, funkci mu nedal

Do médií prosákla také zpráva, že expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek je nyní Hamáčkovým neformálním konzultantem. „S Jiřím Paroubkem komunikuji dlouhodobě, protože se známe ještě od doby, kdy jsem pro něj dělal. Čtu jeho názory, ale žádnou oficiální funkci v ČSSD nemá,“ řekl Novinkám Hamáček.

Paroubek Právu potvrdil, že se s Hamáčkem schází, ale spekulace, že by byl jeho konzultantem, označil za přehnané. „Naše setkávání probíhají na neformální úrovni,“ řekl Právu. „Pokud mě požádají o pomoc, rád pomůžu. Programově, ale třeba i jinak,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám