Hlavní obsah

Šéf ústavu, v jehož správě byl vrbětický areál, ve funkci končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel slavičínské pobočky Vojenského technického ústavu (VTÚ) Zbyněk Eiselt v úterý rezignoval. Ministr obrany Martin Stropnický ho kritizoval v souvislosti s děním ve vrbětickém areálu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Areál VTÚ ve Slavičíně, kde se má konat zasedání Bezpečnostní rady státu.

Článek

Právě slavičínský odštěpný závod VTÚ pronajímá areál muničních skladů ve Vrběticích, v němž letos vybuchly už dva sklady, jež si pronajímala ostravská společnost Imex Group.

Kromě toho v úterý svou rezignaci ke konci roku ohlásil i ředitel celého VTÚ Václav Irovský.

Stropnický ho kritizoval

Eiselta, který se funkce vzdal k pondělí 15. prosince, ve funkci od úterý nahradil Ján Roman, který dosud ve Slavičíně pracoval jako vedoucí projektových týmů vývoje a inovací muničních systémů, informoval mluvčí VTÚ Pavel Lang.

Nejde však o jedinou změnu ve VTÚ, který má jednak ředitelství v pražských Kbelích a dále tři odštěpné závody - Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany, sídlící rovněž v Kbelích, Vojenský technický ústav pozemního vojska ve Vyškově a Vojenský technický ústav výzbroje a munice se sídlem ve Slavičíně.

Stropnický již dříve uvedl, že ředitel slavičínské pobočky Eiselt má odejít, odváděl podle něj nekvalitní práci. Ministr mu vytkl špatnou komunikaci firmy s okolím areálu.

Šéf celého VTÚ Irovský podle tiskové zprávy odchází z osobních důvodů. Tento měsíc ale České televizi řekl, že ústav od roku 2013, kdy pod jeho správu areál muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku přešel, nic nezanedbal. VTÚ podle něj od loňského ledna dvakrát opravoval plot okolo areálu. Řízením VTÚ bude po Irovském zatím pověřen současný ředitel správního úseku VTÚ Jiří Protiva. Nový ředitel pak vzejde z výběrového řízení.

Vojenský technický ústav bude mít letos podle ministerstva obrany ztrátu asi 60 miliónů korun. Ředitelka odboru řízení organizací ministerstva obrany Marta Kopecká v polovině listopadu na jednání sněmovního výboru pro obranu řekla, že důvodem je nízká konkurenceschopnost podniku, ale právě i výbuch munice ve Vrběticích na Zlínsku. VTÚ v areálu bývalého armádního muničního skladu vyrábí miny pro ministerstvo obrany, kvůli neštěstí ale musel výrobu zastavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám