Hlavní obsah

Šéf KSČM Filip se musí omluvit Fajtovi, rozhodl soud

Právo, Jakub Kotalík
Praha

Předseda komunistů a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se musí omluvit za své výroky vůči bývalému řediteli Národní galerie (NG) Jiřímu Fajtovi. V pátek o tom zatím nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1, k němuž Fajt podal žalobu na ochranu osobnosti. Filip se proti verdiktu může odvolat k nadřízenému městskému soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Šéf KSČM loni v květnu v komunistických Haló novinách publikoval článek s názvem Když drzost nezná mezí. V něm obvinil Fajta, kterého loni v dubnu odvolal z funkce tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), že jako ředitel NG sám se sebou uzavřel smlouvu na více než milion korun za kurátorskou práci na výstavách a expozicích.

Stát se omluvil Jiřímu Fajtovi za odvolání z čela Národní galerie

Domácí

Fajt ani Filip se k soudu nedostavili, zastupovali je právníci. Fajtův advokát a odborník na autorské právo František Vyskočil uvedl, že smlouvu s jeho klientem tehdy uzavřela šéfka kanceláře galerie. Podle právníka je to v uměleckém prostředí běžná praxe.

Právní zástupce předsedy KSČM Martin Jurník naopak připomněl, že šéfka kanceláře je podřízenou ředitele NG. „Je jasné, co se tím rozumí,“ argumentoval právník. Navíc Fajt jako osoba veřejného zájmu musí snést vyšší míru kritiky, dodal.

Omluva, nebo půl milionu

Ve zmíněném článku Filip na Fajta také zaútočil, že tam, kde působil, dělal nekryté závazky v desítkách milionů korun a že si sponzorovi galerie řekl o příspěvek ke svému platu. I tato tvrzení Fajt u soud napadl.

Vyhozený ředitel NG Fajt je nevinný, policie jeho vyšetřování zastavila

Domácí

„Národní galerie pod vedením Jiřího Fajta hospodařila vyrovnaně nebo s přebytkem,“ řekl jeho advokát s tím, že takové lži může odčinit jen omluva.

K tomu se přiklonila i soudkyně Dagmar Stamidisová. „Soud má za to, že tato tvrzení jsou objektivně způsobilá zasáhnout do osobnostních práv žalobce,“ uvedla.

Na adresu Filipa řekla, že žádným důkazem neprokázal pravdivost svých tvrzení. Dodal jen články, v nichž se o Fajtovi psalo.

Foto: Petr Hloušek

Bývalý ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

„V postavení žalovaného, který je právníkem, nelze čerpat pouze z novinových článků a uvedená tvrzení si měl ověřit,“ konstatovala soudkyně. Podle ní kritika Fajta neměla žádný reálný základ.

A zpochybnila i Filipovu argumentaci, že Fajt by měl kritiku snést. „Je pravda, že žalobce (Fajt) je osobou veřejného zájmu, nicméně i žalovaný (Filip) je osobou veřejného zájmu, je místopředsedou Poslanecké sněmovny a je dlouholetým předsedou politické strany. Určitá část lidí mu věří,“ připomněla Stamidisová.

Za Staňka se omluvil stát

Pokud se předseda KSČM proti rozsudku neodvolá, musí omluvu publikovat opět v Haló novinách. Omluvě se ale může vyhnout zaplacením půl milionu korun.

Fajtovi se už za odvolání z čela NG omluvil stát prostřednictvím ministerstva kultury. Resort uvedl, že Staněk jako důvody Fajtova odvolání uvedl informace, které neměly oporu ve skutkovém stavu věci. Obě trestní oznámení, která Staněk na Fajta podal, policie odložila. Mezitím Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek vypsal konkurz na nového ředitele NG, do něhož se Fajt přihlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám