Hlavní obsah

Šéf branného výboru změnil názor na smlouvu na transportéry

Právo, Novinky, ČTK, Oldřích Danda
PRAHA

Návrh dohody ministerstva obrany s rakouským Steyrem na nákup nových armádních transportérů za rekordních 24 miliard korun si ve čtvrtek prohlédl předseda sněmovního branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS). Podle něj je smlouva zpracována dobře, požaduje ale, aby smlouvu podepsal ministr obrany ještě do voleb.

Článek

"Smlouva je připravena velmi profesionálně, věci jsou podle mě pro Českou republiku zajištěny dostatečně," uvedl poslanec, který byl původně k procesu výběrového řízení na nové obrněnce poměrně kritický. Zdůraznil ale, že by se chtěl ještě zaměřit na doprovodné offsetové programy pro české podniky.

ODS vládě: Po volbách transportéry už nekupujte

Občanští demokraté chtějí, aby ministr obrany Karel Kühn (US-DEU)podepsal jeden z největších kontraktů v historii české armády na nákup 234 transportérů do voleb, tedy do čtvrtka. Po volbách by tak závažné rozhodnutí podle některých politiků ODS nebylo rozumné.

Podpis kontraktu po volbách si nedokáže představit ani Vidím. "Je to jeho politická, osobní a právní odpovědnost, jestli se cítí natolik silný ministr obrany, aby takovouto záležitost ještě rozhodl," podotkl Vidím.

Kühnl se již před časem vyjádřil, že mu nic nebrání v tom, zakázku s rakouskou firmou Steyr podepsat i po volbách, protože má mandát daný rozhodnutím vlády.

Zda do voleb k podpisu dojde, záleží na výsledku právní analýzy, kterou pro ministerstvo obrany vypracovává právní firma PriceWaterHouseCoopers. Ta by měla posoudit, zda rizika, která by vznikla při podepsání smlouvy, by byla pro český stát únosná. Studie by měla být hotová do pátku.

Na postup ministerstva při zadávání výběrového řízení si totiž stěžují firmy, které v tendru neuspěly - finská Patria Vehicles u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a Evropské komise a Iveco-Fiat u pražského městského soudu. Soud nedávno rozhodl, že armáda vyloučila Iveco-Fiat ze soutěže víceméně neoprávněně. Armáda ale trvá na tom, že Steyr zvítězil oprávněně - jeho vozy prý splňují dané podmínky a zbrojovka nabídla nejnižší cenu a nejvyšší offsety.

České firmy mají obavy

Zástupci českých firem, které by se měly na výrobě transportérů podílet, přišli v pondělí za premiérem, aby od něj dostali vysvětlení, proč se ještě smlouva nepodepsala. České firmy, které by měly získat až 10 miliard ze zakázky, se obávají, že pokud se smlouva neuzavře v nejbližších době, bude se muset celá soutěž zrušit a opakovat. Jejich obavy Kühnl označil za opodstatněné.

Reklama

Související články

Poslanci podusili Kühnla kvůli transportérům

Palbě nepříjemných otázek členů sněmovního výboru pro obranu musel ve čtvrtek čelit ministr obrany Karel Kühnl a jeho suita z úřadu vyzbrojování i generálního...

Výběr článků

Načítám