Hlavní obsah

Šéf BIS Koudelka získal stříbrnou medaili Senátu

• Aktualizováno

Poveřený ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná a dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý patří mezi 15 osobností, které v úterý v Senátu získaly stříbrnou medaili. Ocenění, které bylo udělováno už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka

Článek

Vystrčil označil v úvodním projevu za symbolické, že se medaile předávají na svátek svatého Václava. "I naši laureáti jsou lidmi, kteří významně přispívají k tomu, aby byl náš národ hrdým, sebevědomým a aby nezapomínal na své kořeny," řekl. Všichni ocenění lidé mají podle předsedy Senátu tři vlastnosti, které je spojují, a to statečnost, schopnost být příkladem a vzorem a pevnost chakteru, postojů a idejí.

Za oceněné vystoupila bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, podle níž je spojuje to, že konají své dílo opravdově, s plným nasazením, s úctou k lidem a s láskou k zemi. Vyzdvihla také horní komoru. "Senát je ústatní pojistkou i pojistkou našeho geopolitického směřování," zdůraznila.

Zeman Koudelku zřejmě neocení

Koudelka, který navzdory výhradám z Hradu stále vede civilní kontrarozvědku, byl letos Sněmovnou nominován na Medaili Za zásluhy. Prezident Miloš Zeman, který Koudelku už šestkrát odmítl jmenovat do hodnosti generála, návrhu zřejmě nevyhoví.

Sněmovna navrhla Zemanovi vyznamenat i šéfa BIS Koudelku

Domácí

Světově uznávaná architektka a designérka Jiřičná se v Česku zapsala mimo jiné novou oranžerií v Královské zahradě Pražského hradu nebo Kongresový a univerzitním centrem v Zlíně.

Suchý byl spoluzakladatelem Divadla Na zábradlí a Semaforu, kromě bohaté písňové tvorby je spoluautorem mnoha komedií, kabaretů a muzikálů.

Medaile dostali také bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, psycholog Jaroslav Šturma a in memoriam nedávno zesnulá lékařka a ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá.

Síla Mordoru se rozšiřuje, líčil šéf Člověka v tísni studentům situaci v politice

Věda a školy

Mezi oceněné patří rovněž astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, televizní moderátorka Nora Fridrichová, která se věnuje humanitární činnosti, nebo Marta Neužilová z organizace Ukrývané dítě, která sdružuje Židy, kteří druhou světovou válku prožili v úkrytech.

Medaile obdrželi rovněž katolický teolog a církevní historik Tomáš Petráček, akademický sochař Petr Váňa, historikové umění a ředitelé Muzea umění v Olomouci Pavel a Ondřej Zatloukalovi a tanečník Kristián Mensa.

Reklama

Výběr článků

Načítám