Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie vyjádřil Česku podporu v kauze Vrbětice

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli v telefonickém rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem vyjádřil podporu Česku v jeho sporu s Ruskem, jehož tajné služby Praha v polovině dubna obvinila z výbuchů muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Blinken to v neděli uvedl to na Twitteru.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký ministr zahraničí Anton Blinken

Článek

„Zopakoval jsem, že Spojené státy plně podporují silnou a odvážnou odpověď České republiky na smrtící a destabilizující činy Ruska na českém území,” uvedl Blinken na Twitteru.

Už dříve americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko by mělo zaplatit za útok na muniční sklad ve Vrběticích. Podporu vyjádřil kromě představitelů NATO a EU také europarlament, který ve čtvrtek schválil usnesení, ve kterém vyzval členské země ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů.

USA: Rusko překročilo hranice, za útok ve Vrběticích by mělo zaplatit

Evropa

Česká vláda zveřejnila informace o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích v polovině dubna. Dva výbuchy, ke kterým došlo v roce 2014, si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Reakce na Vrbětice: Europarlament vyzývá ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů

Evropa

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 českých diplomatů. Rusové nakonec souhlasili s tím, že se počet diplomatů na ambasádách v obou zemích srovná. Do konce května tak musí na obou ambasádách pracovat nanejvýš sedm diplomatů, 25 technických pracovníků a 19 místních zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám