Hlavní obsah

Trvá to až 40 minut. Lékaři kritizují e-neschopenky

Sdružení praktických lékařů (SPL) kritizuje elektronické neschopenky. Jejich vystavení podle nich trvá i desítky minut a problémy jsou též s předáváním pacientů mezi jednotlivými lékaři. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přiznalo problémy s webovou aplikací, kterou však využívá jen minimum lékařů. SPL zvažuje i podání žaloby na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ukázka nové e-neschopenky (vlevo), kterou posílají lékaři zaměstnavateli elektronicky, a staré papírové neschopenky.

Článek

Podle předsedy SPL Petra Šonky trvá lékařům vystavení e-neschopenky násobně déle než vyplnění původního papírového formuláře. „Máme tady bohužel i takové zkušenosti, že lékaři strávili s jednou e-neschopenkou až 40 minut. Trváme na elektronické neschopence, která je funkční a odpovídá naší praxi,“ sdělil Šonka.

Než začne podle nich řádně fungovat, chtějí mít možnost vystavit papírové neschopenky bez hrozby pokuty. Žádají proto schůzku s vedením resortu práce a ČSSZ. Hlavním požadavkem podle Šonky je, aby náhradní papírové formuláře byly dodány přímo do ordinací.

E-neschopenky měly výpadky. Prý šlo jen o desítky ordinací

Domácí

„ČSSZ dosud trvá na tom, aby si lékaři tiskopisy chodili osobně vyzvedávat na pobočky, protože na jejich distribuci do ordinací nemá lidi a finanční prostředky,“ dodal.

Praktikům také vadí nutnost tisknout takzvané lístky na peníze, které považují za zbytečnou administrativní zátěž, a žádají jejích odbourání do konce roku. „Od příštího roku je přestaneme vystavovat,“ uvedl.

Pacienti ve vzduchoprázdnu

Za další z problémů elektronické neschopenky lékaři označují předávání pacienta od praktického lékaře ke specialistovi nebo naopak. Zpracování nově vystavené neschopenky podle nich trvá řadu hodin a pacienti zůstávají ve „vzduchoprázdnu“.

„Není jasné, kdo se o pacienta stará, kam má přijít na kontrolu, kdo mu dá lístek na peníze a kdo ji ukončí. A zda dostane peníze v době nemoci,“ dodal Šonka. Některé e-neschopenky podle zkušenosti lékařů ze SPL v systému zůstávají nezpracované i více než 52 hodin.

E-neschopenky fungují naostro. Budou miláčkem lékařů, prohlásila Maláčová

Domácí

Elektronické neschopenky měly původně začít fungovat už před rokem. První vláda Andreje Babiše po volbách ale chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021 úplně novým.

Po nástupu sociální demokratky Jany Maláčové do ministerské funkce se práce na systému obnovily, spuštění se však odložilo o rok na letošní leden. Zaměstnavatelé i lékaři si stěžovali, že systém není vyzkoušený. Podle nich by bylo lepší přechodné období bez sankcí, například jako při spouštění elektronického receptu.

Reklama

Výběr článků

Načítám