Hlavní obsah

Schwarzenbergův klip natočili Zdeněk a Jan Svěrákovi

Právo, dan

Kdyby hlavu státu volili čeští režiséři, vyhrál by Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podařilo se mu totiž získat nejslavnější českou filmařskou dvojici současnosti – Zdeňka Svěráka a jeho syna Jana – aby mu natočila předvolební klip.

Předvolební klip Karla Schwarzenberga

 
Článek

Ten spočívá v diskusi v cimrmanovském duchu mezi Schwarzenbergem a Zdeňkem Svěrákem. „Po tom všem, co jste mi řekl, jsem ještě přesvědčenější o tom, že vás budu volit. Jenom aby nás bylo hodně…,“ říká Svěrák.

Pro něj je to premiéra, protože ještě žádného politika před volbami nepodporoval. Schwarzenberg si toho váží. Podle něj nejsou Svěrákovi jen dva významní čeští umělci. „Troufám si říci, že jsou určitou českou institucí. Divadlo Járy Cimrmana, u jehož zrodu byl Zdeněk Svěrák, si udrželo vtip a úroveň od hluboké totality do dnešních dní,“ uvedl Schwarzenberg.

Kromě Svěrákových mu vyjádřili podporu například režiséři Miloš Forman, Jiří Menzel, Vladimír Michálek a Zdeněk Zelenka.

Vladimíra Dlouhého podporoval režisér Jan Hřebejk. Poté, co Dlouhý z volby vypadl, začal Hřebejk podporovat Schwarzenberga. K podpoře ministra zahraničí se včera připojil i Dlouhý.

Bývalý premiér Miloš Zeman spojil síly s režisérem Filipem Renčem. V jejich spotu si zahrála i Zemanova dcera Kateřina. Jana Fischera podporuje stvořitel trilogie Slunce, seno,… Zdeněk Troška.

Spoty se budou vysílat od 29. prosince do 9. ledna. Česká televize rozlosovala jejich pořadí. Televize také chystá na začátek ledna tři debaty pokaždé se třemi kandidáty. Na 10. ledna naplánovala i superdebatu za účasti všech kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám