Hlavní obsah

Schwarzenberg zvažuje střídání

Právo, Oldřich Danda

Změna v čele TOP 09 se rýsuje už na listopadovém volebním sněmu. Její šéf Karel Schwarzenberg, jemuž bude v prosinci 78 let, totiž intenzivně přemýšlí, že funkci obhajovat nebude. Plyne to z jeho rozhovoru pro sobotní Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Sněmovnu však opustit nehodlá. A navíc chce straně, kterou spoluzakládal, a stal se její tváří, ještě pomoci v kampani do sněmovních voleb roku 2017. Své „odcházení“ z čela TOP 09 Schwarzenberg zdůvodňuje zhoršením sluchu, což ho logicky hendikepuje v politických diskusích.

Podle průzkumu Práva se straníci s případným odchodem oblíbeného předsedy těžko smiřují, protože to bude znamenat další ránu do již tak hubených preferencí.

Kalousek počítá s nástupnictvím

Pokud se Schwarzenberg skutečně stáhne do pozadí, zatím jediným kandidátem na uvolněný předsednický post je první místopředseda Miroslav Kalousek. V rozhovoru pro Právo Schwarzenberg sdělil, že špatný sluch mu vadí hlavně tam, kde je více lidí nebo je šum, což mu překáží v politickém životě.

„Předseda strany, který není schopen sledovat diskusi, tak je na tom dost blbě,“ uvedl. Než se definitivně rozhodne, podstoupí ještě několik vyšetření. „A kdybych odstoupil jako předseda, tak zůstanu v parlamentu a budu dělat volební kampaň,“ řekl Schwarzenberg, který řídí zahraniční výbor Sněmovny.

Předpokládá, že jeho nástupcem v čele TOP 09 se stane Kalousek. Ten s nástupnictvím počítá. „Až se Karel Schwarzenberg rozhodne, že kandidovat nebude, budu kandidovat já, ale proti němu kandidovat nikdy nebudu,“ řekl v pátek Právu. Podle oslovených politiků nebude mít ve straně konkurenta.

„Když se rozhodne Karel Schwarzenberg nepokračovat, tak doufám, že zůstane aktivním politikem TOP 09, a přirozeným kandidátem na předsedu je Miroslav Kalousek,“ řekla Právu místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Symbolika a aktivita

Leoš Heger, člen předsednictva TOP 09, Právu potvrdil, že o možném odchodu předsedy se mluví delší dobu. „Určitě budeme chtít, aby zůstal čestným předsedou, a budeme chtít využít jeho symboliku, aktivitu a viditelnost. Jestli to bude stačit, se uvidí,“ řekl Heger.

Odchod Schwarzenberga do ústraní bude podle něj ztráta. „Jak Schwarzenberg, tak Kalousek přitahují určitou část voličstva a ty dvě části nejsou jistě totožné, tudíž to riziko tam je,“ podotkl Heger.

S tím souhlasí sociolog Jan Hartl. „Karel Schwarzenberg znamenal pro voliče TOP 09 hodnotové zakotvení a určitý směr. Dosud ta strana stála na dvou nohách, po odchodu Schwarzenberga zůstane stát jen na jedné noze praktické politiky a boje o politické pozice,“ řekl Právu Hartl.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem si přečtěte ve víkendovém vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám