Hlavní obsah

Schwarzenberg žehlil Topolánkovy výroky o americké cestě do pekel

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboká nad Vltavou

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před začátkem pátečního neformálního setkání šéfů diplomacie EU v Hluboké na Vltavou omlouval výrok premiéra Mirka Topolánka, že řešení krize v podání USA je "cestou do pekel". Ministr si také myslí, že slova českého předsedy vlády česko-americké vztahy nijak neovlivní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Topolánek ve svém vystoupení před poslanci Evropského parlamentu řekl, že způsob, jakým USA řeší nynější hospodářskou krizi, je cesta do pekel. Jeho vyjádření zaznamenala zahraniční média a výrok vyvolal i reakce europoslanců. [celá zpráva]

Ministr Schwarzenberg si nicméně myslí, že Topolánkův výrok byl pronesen v rámci vnitroevropské diskuse. "Myslím, že se to mezitím objasnilo, že toto byla spíše část vnitroevropské diskuse, nikoli nasměřováno vůči Spojeným státům, kde podmínky jsou poněkud odlišné než v Evropě," uvedl ministr v reakci na dotaz, zda vyjádření nepoškodí vztahy mezi Českou republikou a USA.

V Hluboké se od pátku koná dvoudenní neformální setkání ministrů zahraničí zemí evropské sedmadvacítky, takzvaný Gymnich, nazvaný podle německého zámku, kde se jednání v roce 1974 konalo poprvé.

V pátek bude na pořadu jednání situace v regionu Blízkého východu, či Bělorusku. V sobotu bude tématem diskuse oblast západního Balkánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám