Hlavní obsah

Schwarzenberg: Příliš lehko zavíráme lidi do vazby, mám pochybnosti i o Rathovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo okomentoval rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého exposlanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa nespáchali trestný čin. Vyjádřil se také k podmínkám vazby. „Podle mého se teď u nás velmi lehko dává do vazby, a je vidět, že to není přiměřený prostředek,” řekl bývalý ministr zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Pro rozpuštění Sněmovny jste nehlasovali. Co by se muselo stát, abyste změnili názor?

Pokud nebudeme mít většinu pro sestavování vlády.

Poslanec Michal Doktor, který přislíbil být 101. hlasem koalice, hlasoval pro rozpuštění Sněmovny.

Pořád máme většinu. O rozpuštění Sněmovny se dá vždy jednat, ale toho času chceme tomuto spolku, který nám byl jako vláda představen, vyslovit nedůvěru. Také před námi stojí veliký problém, a tím je rozpočet. Tato vláda se svou fantazií sestaví rozpočet a nebyla by tu Sněmovna, která by se jí postavila.

Co říkáte na to, že byli na základě rozhodnutí NS propuštěni z vazby bývalí poslanci ODS, kteří byli vyšetřováni kvůli údajné korupci? Podle soudu je chránila v té době imunita.

Můj předpoklad byl správný, když jsem tvrdil, že to byl spíše politický obchod, a ne trestný čin, a tudíž NS správně rozhodl, že mají být propuštěni.

Vy jste říkal na začátku případu, že nemá dobré řešení, protože buď se ukáže, že se tu korumpovalo, nebo že se policie a justice blamují. K čemu se podle vás situace nachyluje?

Podle mého se to začíná naklánět k té blamáži.

Měli by státní zástupci rezignovat, jak je k tomu nabádá např. expremiér Nečas?

Já se do toho nebudu míchat, to ať si vyřeší sami státní zástupci. Podle mého se teď u nás velmi lehko dává do vazby, a je vidět, že to není přiměřený prostředek. Já např. nemám příliš v oblibě paní Nagyovou, ale očividně ne příliš zdravou ženu přivézt v poutech, co to má za smysl? To je nesmyslná demonstrace síly. Stejně jako tak dlouho držet ty poslance ve vazbě.

Také mám pochyby, jestli má smysl po roce držet ve vazbě pana poslance Ratha. My tady ve vazbě v ponižujících podmínkách držíme lidi, a přitom mělo být dávno rozhodnuto. Dokonce i v Rusku mají omezení vazby.

Ministr financí Jan Fischer se pozastavil nad tím, že média se nezajímají o financování vaší prezidentské kampaně. Nevzdal jste se tehdy vládní funkce, a přitom vás sponzorovala řada právnických osob. Jaká je vaše reakce?

To určitě srovnávat nejde. Mé sponzory jste znali už během kampaně, a ne po kampani. Za druhé jsme vše pečlivě zveřejnili. Každý, kdo mi dal jakýkoli obnos, je zveřejněn a můžete se podívat, jestli někoho z nich nějak preferuji.

Diskvalifikuje ho pro výkon funkce ministra financí podle vás to, jak a kdy uhradil dluh?

Byl bych radši, kdyby ty peníze dostal dříve, než se stal ministrem financí. Ostatně mám temný dojem, že už není možné se pro tuto vládu jakkoliv diskvalifikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám