Hlavní obsah

Schwarzenberg převezme v Německu cenu za mezinárodní porozumění a usmíření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) obdrží v neděli v německém Hamburku prestižní Cenu Marion Dönhoffové za mezinárodní porozumění a usmíření. Stejné ocenění v minulosti získali například nositelé Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu a Michail Gorbačov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

O ocenění Schwarzenberga informoval týdeník Zeit spolu se dvěma nadacemi, které ocenění udělují.

Kandidát na českého prezidenta dostane cenu za své dlouholeté angažmá v oblasti lidských práv. "V rakouském exilu se během studené války neúnavně zasazoval o lidská a občanská práva v komunistickém východním bloku. Také jeho vystupování ve prospěch větší a semknutější Evropy je dodnes příkladné. Jak říkala hraběnka Dönhoffová, patří k 'těm lidem, kteří vědí, o co jde'," zdůvodnil výběr letošního laureáta předseda poroty Theo Sommer.

Cena pojmenovaná po někdejší vydavatelce týdeníku Die Zeit byla do předloňska dotována 20 tisíci eury (zhruba půl miliónu korun), v současnosti už je jen čestným oceněním.

Reklama

Výběr článků

Načítám