Hlavní obsah

Schwarzenberg: Pan prezident mě hodně motivuje jít zase do toho a dělat mu opozici

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo přiznal, že rozpad bývalé koalice při hlasování o důvěře Rusnokově vládě očekával.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Co říkáte na to, jaký rychlý konec vzala koaliční stojednička?

Bylo to v očekávání. Ve skupině 101 lidí podle všech pojišťovnických a aritmetických propočtů bude vždy někdo slabý, který podlehne pokušení.

Zklamalo vás, že se od koalice odtrhla i Karolína Peake?

Musím připustit vlastní neschopnost, že jsem nikdy pořádně nerozuměl ženám, co a proč dělají. Ona měla dlouhodobé problémy s koalicí, a myslím, že od té doby, co ji Nečas dosti surově vyhodil, co ji sotva uvedl na ministerstvo obrany, ztratila koalice pro ni půvab.

Proč jste se pro předčasné volby nerozhodli dříve, mohli jste si ušetřit blamáž?

Já jsem v diskusích s kolegy říkal, že to vždy takto skončí. Nicméně kvůli vlastním členům a z důvodů sebeúcty, když jsme měli většinu ve Sněmovně, jsme se jí nemohli vzdát. Museli jsme tento rituál podstoupit. A také vzhledem k tomu, že ještě v úterý všichni přísahali, že budou dodržovat domluvený postup, tak jsme věřili, že to ustojíme. I tak jsem nevěřil, že to dostaneme – paní Němcová s podpisy přijde za Zemanem, ale on se na to vykálí jako na placatý kámen.

Věříte informacím, že za změnou názoru těch dvou poslanců z ODS je Václav Klaus?

Slyšel jsem klepy, že osvědčené přátelství obou prezidentů se tady projevilo.

S čím půjdete do voleb jako TOP 09, jaké bude vaše hlavní téma?

Ještě před časem jsme plánovali, že bude naším hlavním mottem, že jsme evropská strana. To ztratilo na aktuálnosti. Teď budeme říkat, že jsme jediná strana, která se jednotně postavila prezidentu samoděržavnému.

Myslíte, že to bude pro obyčejné lidi přitažlivé, že je zajímají vaše boje?

Mám zkušenosti z voleb v Evropě, často jsem pozoroval zblízka volby v Rakousku, v Německu, jednou ve Francii. A všiml jsem si, že voliče motivuje, když jsou pozice ve volbách vyhraněné na jasně identifikovatelné osoby.

Budete tedy soutěžit proti Zemanovi?

Ano.

Bohuslav Sobotka pro vás není rovnocenný soupeř?

Je staré dobré anglické přísloví, že se nikdy nekope do těch na zemi.

Volby zřejmě vyhrají soc. demokraté. Byli byste ochotni s nimi jít do vlády?

Ne. Máme docela odlišný program. A jak jsem dědek starej, byl jsem leckde v Evropě, a tak vím, že fungují koalice, kam jdou vyrovnaní partneři. Když je jedna strana výrazně silnější, tak ta slabší na to doplatí. Podívejte se na liberály v Německu (FDP), dříve respektovaná strana v objetí paní Merkelové asi zahyne.

Když Gerhard Schröder udělal koalici se zelenými, ministrem zahraničí byl velice talentovaný Joschka Fischer, ale zlomyslní komentátoři v Berlíně říkali, že je ministrem pouze pro Blízký východ a Jižní Ameriku. To nemá smysl. Zůstane-li vliv pana prezidenta na soc. dem. v dnešní míře, tak jim doporučí za partnera spíše čerta rohatého než mě.

Už si tedy zvykáte, že svůj politický důchod strávíte v opozici?

Já ještě nejsem v důchodu, pane.

Ale říkal jste, že je to vaše poslední volební období.

To je pravda, ale popravdě řečeno mě pan prezident hodně motivuje jít zase do toho a dělat mu opozici.

Myslíte, že porazíte ODS?

To ví pánbůh a je to hlavně na voličích. Já nebojuji proti někomu, ale abych získal více hlasů.

Ale lovíte ve stejném rybníku.

Pozor, já mám rybníky a celý život se zabývám rybníkem, a vím, že jsou rybníky, kde člověk v bahnu uvízne.

Vy nevidíte na činech prezidenta nic kloudného. Ale někteří lidé říkají, že politické strany od něj dostaly užitečnou lekci, konečně se umravní a nebudou tolik pletichařit a hašteřit se.

Vy jste optimista.

Můžete ho brát jako ruku osudu, která pomůže české politické scéně se vzpamatovat?

Ta ruka osudu nás bude dále fackovat, než nabereme rozum. A ostatně právem.

Zeman vám vyčítá, že jste sabotoval ekonomickou diplomacii a teprve Rusnokova vláda to dokázala rozpohybovat. Jak se vám ta kritika líbí?

To je pustá lež. Každý, kdo se tím zabývá, tak ví, že jsem udělal na ministerstvu nutnou reformu a že jsme odešli od předešlého systému. Tehdy byl na velvyslanectví obchoďák a ten se staral o obchodní věci a ostatní se o to nezajímali. Teď všichni diplomaté, které jsem vyslal, vědí, že je to hlavní priorita jejich činnosti. Máme málo velvyslanectví na světě, kde ta politická činnost převažuje.

Pan prezident pochází z jiné politické doby, zmeškal a nevnímal vývoj. To, že si ministerstvo obchodu a průmyslu vybudovalo vlastní síť lidí ve světě, tak proti tomu nic nemám, také jsme na tom začali pracovat ještě s ministrem Kocourkem, který tomu rozuměl.

Celý rozhovor si přečtěte v pátečním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám