Hlavní obsah

Schwarzenberg chce do eurovoleb nasadit Pospíšila, ten by se nebránil

Právo, Jan Rovenský, Oldřich Danda

TOP 09 zatím marně hledá, kdo povede její kandidátku v evropských volbách. Jedním z adeptů na čelné příčky na kandidátce je podle informací Práva bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Ten v rozhovoru pro deník Právo tuto možnost přímo nevyloučil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„To, že by mohl za nás Jiří Pospíšil kandidovat, je docela dobře možné,“ řekl Právu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj není na závadu, že Pospíšil donedávna hájil program ODS, která je vůči EU přinejmenším vlažná, zatímco TOP 09 je proevropská. „Pan Pospíšil nikdy nepatřil k největším eurobijcům v ODS, na to tam byli jiní,“ řekl Schwarzenberg.

Pokud mně TOP 09 dá seriózní nabídku, tak o ní budu uvažovat
Jiří Pospíšil

Na dotaz Práva, zda má za TOP 09 kandidovat do EP, Pospíšil uvedl: "Nemám zatím takovou relevantní nabídku. Teď o tom nepřemýšlím, takže co bude, uvidíme. Nebudu spekulovat."

Možnost kandidovat však nevyloučil. „Pokud mně TOP 09 dá seriózní nabídku, tak o ní budu uvažovat. Teď ale přemýšlím, jak zdárně a čestně vyřešit svůj dluh ODS, takže to není na pořadu dne,“ řekl Právu.

Pospíšil minulý týden vystoupil z ODS a požádal TOP 09 o zázemí ve Sněmovně. Poslanci TOP 09 mu proto v úterý uvolnili židli v jednacím sále Sněmovny ve své sekci.

Na to, že se Pospíšil začal s TOP 09 sbližovat, ukazuje i to, jak se ho zastává např. předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten Pospíšila trochu v žertu varoval, aby se nevzdával mandátu, jak ho vyzvala plzeňská ODS. [celá zpráva]

„V dnešní době kohokoli vyzývat, aby se vzdal mandátu, je z lidského hlediska velmi neohleduplné. Nedávno se takto vzdali mandátu tři naši kolegové a pak strávili měsíc ve vazbě. Vzdávat se mandátu je dnes evidentně riskantní činnost,“ řekl Právu Kalousek s narážkou na exposlance ODS z kauzy Nagyová.

Pospíšil: Výzva ke složení mandátu mě mrzí

Kalousek se podle svých slov nezastává Pospíšila proto, že by ho chtěl získat do strany. „Může samozřejmě využívat servisu našeho klubu, ale nemyslím si, že by vstupoval do naší strany. My jsme mu nic nenabízeli ani on o nic podobného nežádal,“ dodal.

K tomu se vyjádřil i sám Pospíšil, když prohlásil, že do žádné politické strany v následujících letech vstupovat nebude.

"Zatím jsem požádal o možnost obsadit jako nezařazený poslanec dvousté místo v rohu Sněmovny, které dosud náleželo TOP 09, a strana ho uvolnila," řekl Právu.

Výzva ke složení poslaneckého mandátu ze strany jeho plzeňské buňky ODS jej mrzí: „Lidsky mě to mrzí, protože mě ODS vyzývá také ke složení krajského mandátu, kde ODS dosáhla zisku 26 procent. Neříkám, že to bylo jen mou přítomností na kandidátce, souvislostí bylo jistě víc, jako že mě například premiér Petr Nečas vyhodil z vlády.”

Podle něj šlo na kraji o fenomenální výsledek, což pociťuje jako silný závazek, a proto z krajského zastupitelstva odejít nehodlá. Výzvu buňky však vnímá hořce: „Místo aby kolegové byli rádi, že se do zastupitelstva podařilo dostat o sedm členů víc, než je celorepublikový průměr, vyzývají mě ke složení mandátu.”

Košem jim dal Pánek i Kolář

Podle informací Práva by mělo vedení TOP 09 o složení kandidátky rozhodnout až 20. února, přitom mělo být hotovo již do konce ledna, ale Schwarzenberg se snaží získat do čela známou osobnost. Košem mu již dal šéf humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek nebo bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář.

Na kandidátce jistě bude např. senátor Jaromír Štětina, poslanec Stanislav Polčák nebo Tomáš Czernin.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Ambice měl i bývalý ministr práce Jaromír Drábek, který musel odstoupit kvůli skandálu svého náměstka Vladimíra Šišky. Ve vedení TOP 09 ale tomu nejsou nakloněni. „Jenom musíme najít odvahu mu to říci,“ řekl Právu jeden poslanec TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám