Hlavní obsah

Schwarzenberg by chtěl primátora Hudečka ve vedení TOP 09

Právo, dan
Aktualizováno

Strana TOP 09 si zítra v pražském hotelu Don Giovanni, kde probíhá její volební sněm, bude volit nové vedení. Žádné velké změny nelze čekat. Na předsedu bude kandidovat pouze současný šéf strany Karel Schwarzenberg. Konkurenci nebude mít ani první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

Boj proběhne jen o místopředsednické posty. Schwarzenberg řekl novinářům, že by chtěl, aby v novém předsednictvu zasedl pražský primátor Tomáš Hudeček.

„Do předsednictva by se dle mého názoru měl dostat vzhledem k silné pozici a výsledku primátor hlavního města Prahy. Bohužel ti, kteří už nejsou zastoupeni ve Sněmovně, to budou mít těžší v té volbě,“ uvedl Schwarzenberg.

Narážel tak na místopředsedu a neúspěšného kandidáta na poslance v Moravskoslezském kraji Pavla Lukšu. Tomu jeho úmysl obhajovat podle informací Práva lidé z vedení strany rozmlouvali kvůli tomu, že byl ve sněmovních volbách vykroužkován.

„Podle mého už pro vedení strany nemůže být přínosem,“ řekl Právu jeden z členů vedení. Lukša ale chce zkusit štěstí. „Jestli mi spočítají mé vykroužkování? S tím musím počítat. Jako ve sportce, všichni žijí nadějí do slosování, ale ne všichni vyhrají,“ sdělil Právu Lukša.

Na místopředsedu kandiduje Heger

Nově bude na místopředsedu kandidovat exministr zdravotnictví Leoš Heger. „Myslím, že jsem pro TOP 09 získal určitý kredit v tom, že věci se dají dělat pozitivně. Řada členů mě oslovila, tak jsem se rozhodl, že to zkusím,“ řekl Právu Heger.

Obhajovat se chystá místopředsedkyně Helena Langšádlová a Marek Ženíšek. Do stranického vedení už nebude kandidovat bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ten už řekl, že nebude obhajovat před časem, kdy musel odstoupit z ministerského křesla kvůli tomu, že jeho náměstek Vladimír Šiška byl obviněn z podplácení a zneužívání pravomocí. Drábek, který se vrátil pracovat do Mezinárodní obchodní komory, se chystá za TOP 09 kandidovat do evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám