Hlavní obsah

Schodek rozpočtu by mohl být ještě nižší, než vláda navrhovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci politických stran v pátek jednali o úsporném balíčku k rozpočtu na příští rok. Ministr financí se snažil před stranickými odborníky prosadit rozpočet se schodkem 157 miliard, původně se přitom očekával schodek 170 miliard. Strany ale mají k návrhu spoustu výhrad, a není tak jasné, zda shodu najdou. Budou ještě dál jednat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota vyjednává se stranickými odborníky o výši schodku rozpočtu.

Článek

"Původně schodek rozpočtu s požadavky resortů v objemu až 80 miliard vycházel až na 350 miliard, což pan Janota stáhl na 230 miliard.  Nyní ale bojuje o deficit ve výši 157 miliard korun," sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle zástupce KSČM na jednání Petra Braného strany přinesly návrhy opatření nejen na jeden rok, ale i na delší období.

Spornou položkou na straně příjmů je podle ministra sazba daně z příjmu fyzických osob, která je nyní na jednotných 15 procentech. Ministr doporučí vládě kromě zvýšení stropu na sociální pojištění na 145 tisíc korun měsíčně, aby byla přijata nad tuto sumu sazba daně 23 procent. "To znamená, jako kdyby se u těchto příjmů platilo pojistné. Není to v žádném případě nějaká sazba z přepychu, nebo něco podobného," řekl Janota.  

Na straně výdajů balíček podle Janoty v sociálních a mandatorních výdajích ušetří 12 miliard korun. Ve státní sféře by například měly klesnout mzdy na jeden rok o čtyři procenta. "Důvod je prostý: nevalorizujeme důchody, v privátní sféře se kromě propouštění snižují i mzdy. Takže výlučně, výhradně pro rok 2010 navrhujeme toto opatření," uvedl ministr. Zároveň se podle něj uvažuje o zvýšení plateb státu do zdravotního pojištění za státní pojištěnce  

Nejvíce výhrad má ČSSD

Z 26 návrhů soc dem. vadí devět zásadních. Občanští demokraté s návrhy v zásadě souhlasí. Lidovci a komunisté přiznali, že nejsou s podrobnostmi Janotova balíčku seznámeni, TOP 09 s ním problém nemá.

ČSSD nemůže akceptovat
Fakt, že by v roce 2010 vůbec nebyly valorizovány důchody
Zvýšení snížené sazby DPH z 9 na 10 procent
Zvýšení spotřební daně z benzínu a nafty
Zdvojnásobení daně z nemovitosti
Snížení rodičovského příspěvku o 10 procent
Snížení porodného ze 13 tisíc korun na 10 tisíc korun
Snížení příspěvku podle zákona o sociálních službách v prvním stupni o 50 procent a ve druhém o 20 procent
Zrušení protikrizových opatření obsažených v balíčku schváleném Sněmovnou, zejména pokud jde o vyšší podpory v nezaměstnanosti
Snížení objemu platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o 4 procenta
Zdroj: ČSSD

Pokud se strany na balíčku neshodnou, rozpočet bude se schodkem rekordních 230 miliard. 

ODS je ochotna ustoupit od slev na sociálních odvodech pro zaměstnance, pokud sociální demokraté nebudou trvat na platnosti všech "přílepků", které ve Sněmovně nedávno prošly společně se zákonem o šrotovném. Ani to by podle něj nemělo začít platit.

ODS pokládá za problematické návrhy
Navyšující přímé zdanění
Na zvýšení spotřební daně z benzínu a nafty
Na redukci výdajových paušálů pro Samostatně výdělečně činné osoby
Na redukci rodičovského příspěvku
Na redukci peněžité pomoci v mateřství
Zdroj: ODS

Podobný kompromis však vzápětí odmítl šéf poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle ČSSD úsporná opatření nesmí dopadnout na rodiny s dětmi a zdravotně postižené. Sociální demokraté zopakovali své požadavky, že nesmí být zvýšena spodní hranice DPH z nynějších devíti procent a příští rok musí být valorizovány důchody nejméně v průměru o 200 korun. Předseda strany Jiří Paroubek v pátek připomněl návrh, aby se platy ústavních činitelů snížily o pětinu.

"Kdybych mohl, tak to řeším výlučně na výdajové straně. Uvědomujeme si ale, že když setrváme všichni na své svaté pravdě, tak nebude nic. A to je nejhorší možná varianta. Byť máme řadu výhrad, jsme ochotní zavřít oči, zatnout zuby a podpořit to jako jeden balík v takové podobě, jak to bude předloženo," řekl k návrhu exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Tomu nejvíce leží v žaludku druhá sazba daně u fyzických osob zdvojnásobnění daně z nemovitostí.

Lidovcům se zase nelíbí například krácení rodičovského příspěvku a porodného. Chce, aby se stát víc zaměřil na loterie a hazardní hry. Strana zelených se staví proti krácení peněz na platy učitelů i omezování rodičovského příspěvku. Úspory chce hledat v provozu státní správy, chce o pět procent krátit rozpočty Sněmovny, Senátu a Kanceláře prezidenta republiky.  

Strany se přišly s návrhem hlavně seznámit

Na schůzku dorazil i ministr vnitra Martin Pecina, který dopředu odmítl návrh ODS na snížení platů státních zaměstnanců. Janota přitom navrhuje, aby se snížily nejméně o tři procenta. Předseda ODS dokonce mluvil až o 10 procentech.

Pavel Horák za KDU-ČSL zdůraznil, že opatření nesmí poškodit rodiny s dětmi. On i komunista Petr Branný při příchodu uvedli, že dnešní schůzku vnímají jako seznamovací, protože Janotou navrhovaná opatření dosud neznají.

Komunisté nicméně navrhují snížit hrozící schodek ve státním rozpočtu na příští rok pomocí dvou jednorázových příjmů. Využít chtějí 30 miliard korun z dividend elektrárenské skupiny ČEZ a 30 miliard z loňského zisku České národní banky.

Definitivně chce vláda soubor návrhů omezených na rok 2010 schválit v pondělí, vybírat budou strany jak z opatření na straně rozpočtových příjmů, tak výdajů. Bez jejich přijetí rozpočet počítá s rekordním schodkem 230 miliard korun.

Co je státní rozpočet?

Státní rozpočet je v zákoně definován jako finanční vztahy, které zabezpečují financování některých funkcí státu v rozpočtovém roce. Rozpočet se skládá z očekávaných příjmů a odhadovaných výdajů a sestavuje se vždy na nadcházející kalendářní rok. 

Mezi příjmy státu se řadí zejména daně, příjmy z pojistného a sociálního zabezpečení, výnosy z podílu na clech, příjmy z činnosti organizačních složek státu a odvody příspěvkových organizací, správní a soudní poplatky, příjmy z prodeje a pronájmu majetku ČR, výnosy z cenných papírů nebo pokuty.

K výdajům státního rozpočtu patří například náklady spojené s činností organizačních složek státu, činností příspěvkových organizací, dávky důchodového pojištění, dávky nemocenského pojištění, dávky státní sociální podpory, peněžní dary do zahraničí, nákup cenných papírů nebo výdaje na vládní úvěry.

Státní rozpočet ČR je od roku 1996 trvale deficitní. Státní dluh ČR v současnosti činní více jak 1,2 bilionu korun a jen na úrocích je ČR povinna platit bezmála 50 miliard ročně. V souvislostech nynější globální hospodářské recese, představuje státní dluh a vysoký podíl mandatorních výdajů na rozpočtu pro stát nebývalou zátěž. Vláda se rozhodla předložit Sněmovně návrh úsporných opatření a rozpočet s co nejmenším možným schodkem.

                                                                                  Zdroj: Vláda

Přestože nelze zákon spojit s důvěrou vládě, protože se o něm bude jednat ve stavu legislativní nouze, kabinet s přijetím škrtů spojuje svou budoucnost. Sněmovna bude o vládním úsporném balíčku jednat ve čtvrtek 24. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám