Hlavní obsah

Šarlatány nepotřebujeme, kritizuje lékařská komora ambulanci čínské medicíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde od roku 2015 funguje ambulance tradiční čínské medicíny (TCM), byl zahájen program prevence nachlazení za využití TCM. To zkritizoval šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek, podle nějž podobné „šarlatánství” do zdravotnických zařízení nepatří.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

„Ostuda pokračuje. Žádní šarlatáni na půdu zdravotnických zařízení nepatří, a na akademickou půdu už vůbec. Mrzí mě, že Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je špičkovým zdravotnickým pracovištěm, kvůli finančnímu prospěchu několika lidí hazarduje se svým dobrým jménem,” řekl ve středu Kubek.

Ambulance TCM dosud ošetřila přes 2000 pacientů. „Každý pacient je nejprve celkově vyšetřen českým lékařem. Ve spolupráci s čínským specialistou je pak určen diagnostický a léčebný závěr z hlediska tradiční čínské medicíny, na jehož základě pak probíhá léčebný postup,“ uvedl Jakub Sochor z fakultní nemocnice.

Akupunktura, byliny, masáž... 

Podle vedoucího Česko-čínského centra TCM v Hradci Králové Františka Musila tradiční čínská medicína přispívá k podpoře imunitního systému.

„Mnoho lidí s příchodem zimy trápí opakující se respirační onemocnění. Mezi metody prevence a léčby patří akupunktura, podávání bylin, dietetika, čínská masáž tuina a cvičení čchi-kung,” přiblížil Musil.

Pacienty s potížemi způsobenými sníženou funkcí imunitního systému v ambulanci TCM léčili již v minulosti. „Po aplikaci metod tradiční čínské medicíny většina z nich potvrzovala zlepšení celkového zdravotního stavu a menší počet akutních respiračních onemocnění,” doplnil Musil.

Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy.
Milan Kubek, předseda ČLK

Milan Kubek to považuje za nesmysl. „Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy,” dodal.

V hradecké ambulanci TCM pracují tři lékaři – dva čínští a jeden český. Vyšetření a léčbu si pacienti platí sami, zdravotní pojišťovny na ně nepřispívají. Hradecká nemocnice ve spolupráci s čínskou společností CEFC připravuje výstavbu kliniky TCM za 300 miliónů korun. S výstavbou by se mělo začít počátkem příštího roku.

Anketa

Věříte v účinnost čínské tradiční medicíny?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1176 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám