Hlavní obsah

Šabatová složila slib a stala se ombudsmankou

Novinky, Václav Lang

Poprvé v historii má Česká republika ženu v úřadu ombudsmana. Na tento post nastoupila Anna Šabatová, která v úterý v Poslanecké sněmovně složila slib do rukou předsedy komory Jana Hamáčka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolená ochránkyně lidských práv Anna Šabatová složila do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka slib a ujala se své funkce.

Článek

Šabatovou zvolili poslanci v pátek, kdy porazila současného zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Jednalo se o druhé kolo, v prvním ani jeden z kandidátů nezískal dostatečný počet hlasů. [celá zpráva]

Nově zvolená ombudsmanka se již nechala slyšet, že by přivítala rozšíření pravomocí ombudsmana. Například to, že by veřejný ochránce práv mohl podávat žalobu k Ústavnímu soudu.

Poražený Stanislav Křeček výsledek volby přivítal. Podle něj se budou se Šabatovou skvěle doplňovat. Ze všeho nejdřív si na brněnském úřadě budou muset rozdělit kompetence, řekl v pátek novinářům.

Šabatová byla donedávna předsedkyní Českého helsinského výboru. Na počátku nového milénia zastávala několik let pozici zástupce veřejného ochránce práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám