Hlavní obsah

S VZP nemáme bližší kontakty, tvrdí politici ODS

Právo, Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici ODS, které ve čtvrtek osočil ministr zdravotnictví David Rath z těsných vazeb na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), jeho tvrzení popírají. Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém požadoval, aby Rath vyvodil ze svých výroků důsledky.

Článek

"Veškerá nařčení, kterými pan Rath doprovází uvalení nucené správy na VZP, já považuji za směšná, trapná, hloupá. Vzhledem k tomu, že VZP je veřejná instituce a všechny finanční prostředky jsou veřejně kontrolovatelné, jsem přesvědčen, že tato nařčení velmi snadno budou vyvrácena a ministr Rath bude usvědčen ze lži," řekl Radiožurnálu primátor. 

Ouzký: Na svůj projekt placený VZP jsem hrdý

Místopředseda Evropského parlamentu Miroslav Ouzký (ODS) působí ve dvou společnostech, které jsou finančně napojeny na VZP. Popřel však, že by získávaly peníze nelegálně.

"Nikdy jsem se netajil tím, že můj obchodní vztah s VZP prokazatelně existuje ve dvou rovinách. Netýká se mě jako osoby, ale já jsem účasten ve dvou právnických osobách, které mají standardní obchodní vztah s VZP," řekl europoslanec Právu k výroku ministra zdravotnictví Davida Ratha, že někteří představitelé ODS jsou v podezření, že nelegálně získávali prostředky z VZP.

Ouzký je jednatelem kadaňské firmy ARC-MED, s. r. o., která je nestátním poskytovatelem zdravotní péče v oblasti rehabilitace.

Kromě toho je jedním z autorů projektu IZ1P, zabývajícího se internetovým přístupem ke zdravotním informacím pacienta.

"Pakliže pan ministr Rath náhodou naráží na financování tohoto projektu, tak k tomu já se velmi hlásím a jsem na to naopak velmi hrdý," uvedl Ouzký s tím, že projekt, který využívá čtvrt miliónů občanů Česka, byl oceněn Evropskou unií a nedávno dostal světovou cenu.

Ouzký uvedl, že firmy mají standardní smlouvy s VZP jako všichni poskytovatelé zdravotní péče.

Julínek: S VZP nemám nic společného

Rath jmenoval také stínového ministra zdravotnictví, senátora Tomáše Julínka. Ten Právu řekl: "Měl by to doložit, já samozřejmě takovou věc odmítám. Z principu je to nesmysl. Já s VZP nemám vůbec nic společného, jsem pouze jejich pojištěnec." Julínek je členem správní rady Nadačního fondu dětské onkologie Krtek. "Tento fond slouží nemocným dětem a sbírají se tam peníze především od soukromých sponzorů," uvedl Julínek s tím, že fond nemá s VZP nic společného.

Také europoslanec Milan Cabrnoch označil Rathova slova za lživá. "Moje kampaň v rámci voleb do Evropského parlamentu byla součástí kampaně ODS a výdaje, které byly v řádu několika málo desetitisíců korun, jsem kryl bud z vlastních zdrojů, nebo pomocí rozpočtu oblastního sdružení ODS v Kolíně," uvedl.

Cabrnoch je podle internetového výpisu z obchodního rejstříku členem správní rady firmy Meditel, která se mj. zabývá poskytováním služeb z oblasti zdravotnické informatiky, a předsedou dozorčí rady Oblastní nemocnice Příbram.

Reklama

Související články

Paroubek požaduje hlavu ředitelky VZP

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se vyslovil pro odchod ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové. Ministr zdravotnictví David Rath...

Opozice se podivuje nad nucenou správou VZP

Občanští demokraté nesouhlasí s postupem ministra zdravotnictví Davida Ratha, jenž v čtvrtek dopoledne zavedl nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní...

Rath pohrozil šéfce VZP Musílkové policií

Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek vyhlásil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) nucenou správu. Ještě ten den večer nařknul ředitelku Jiřinu...

Výběr článků

Načítám