Hlavní obsah

S vojákem Tomášem Procházkou padlým v Afghánistánu se přišly rozloučit stovky lidí

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachatice
Aktualizováno

Stovky lidí přišly ve středu ve dvanáct hodin na hřbitov v Prachaticích, aby se rozloučily s vojákem Tomášem Procházkou. Ten padl 22. října v Afghánistánu, když na něj začal střílet afghánský voják. Pohřeb se koná se všemi vojenskými poctami.

Lidé v Prachaticích se loučí s vojenským kynologem zabitým v AfghánistánuVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý voják pocházel právě z Prachatic a s rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Zemřel na základně Šindád v provincii Herát, když afghánský voják začal střílet na projíždějící české vozidlo. V Afghánistánu působil jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u české jednotky. Ta se skládá především z členů speciálních sil.

Procházka byl posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka a ministr obrany Lubomír Metnar mu také udělil Kříž obrany státu. [celá zpráva]

Foto: Armáda České republiky

Rotný Tomáš Procházka

Procházka je už čtvrtým padlým českým vojákem v Afghánistánu v letošním roce. V srpnu zemřeli po teroristickém útoku u základny v Bagrámu Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek, kteří sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře.

Speciální síly na pomoc rodině padlého vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou lidé posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601. Na pomoc rodině padlého vojáka mohou lidé posílat i dárcovské DMS zprávy. Podle částky, kterou se rozhodnou věnovat, mohou posílat zprávy ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777. Peníze půjdou na účet Vojenského fondu solidarity, který je předá nadačnímu fondu.

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet vojenského speciálu na vojenské letiště ve KbelíchVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám