Hlavní obsah

S úsměvem jde všechno líp. Zeman ohlásil konec blbé nálady

Novinky, tem
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství přivítal hospodářský růst České republiky a ocenil za něj i vládu. Zároveň s odkazem na exprezidenta Václava Havla prohlásil, že podle něj skončila tzv. „blbá nálada”. Zeman také v projevu odvysílaném ze zámku v Lánech znovu varoval před migrační vlnou. Uvedl, že Česko není a ani nemůže být pro všechny.

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše ZemanaVideo: TV Nova

 
Článek

Uplynulý rok podle Zemana přinesl dobré i špatné zprávy. „Jsem velmi rád, že těch radostných zpráv je víc,“ řekl a poukázal na to, že ekonomika ČR patří mezi zeměmi EU mezi premianty. [celá zpráva]

„Je to veliký úspěch a chtěl bych za něj poděkovat našim zaměstnancům, našim zaměstnavatelům a chtěl bych také ocenit českou vládu za její hospodářskou politiku,“ dodal.

Podle Zemana se Česká republika „vymanila ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových vlád”. To podle něj dokazuje vysoký hospodářský růst i klesající nezaměstnanost.

Důkazem toho, že se obyvatelům Česka daří lépe, je podle prezidenta také to, že roste průměrná měsíční mzda. Posteskl si ale, že se příliš nezvyšují penze důchodců.

„Některé sociální dávky jsou naprosto nesmyslné, například státní příspěvek na bydlení vytvořil obchod s chudobou,“ poukázal také Zeman.

„Můžeme říci, že skončila blbá nálada a že je důvod pro opatrný a kritický optimismus, pro pozitivní očekávání, které je důležitým psychologickým faktorem ekonomického růstu... s úsměvem jde všechno líp,” dodal.

Podpořil Babišovy zákony

Prezident také podpořil zákony, které mají bránit daňovým únikům, konkrétně elektronickou evidenci tržeb (EET) prosazovanou ministrem financí Andrejem Babišem EET v poslanecké sněmovně narazila na obstrukce pravicové opozice. Zeman se také postavil za zákony o prokázání původu příjmů a majetku.

„Ti, kdo namítají, že se těmito zákony zasahuje do osobní svobody lidí, zapomínají, že nikdo nemá právo krást a nikdo nemá právo podvádět.”

„Tahle země není pro všechny”

Zeman se také vrátil k tématu, které často zmiňuje, a to je uprchlická krize.

„Někdy si připadám jako Kassandra (věštkyně, v řecké mytologii dcera trojského krále Priama, pozn. red.), která varuje před vtažením trojského koně do města, a jsem hluboce přesvědčen o tom, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze, a nikoli spontánní pohyb uprchlíků," řekl.

Na adresu lidí, kteří uprchlíkům pomáhají nebo je podporují, prohlásil, že často mluví o soucitu a solidaritě, ale ta je podle něj možná jen u starých, nemocných a u dětí.

„Velká většina nelegálních migrantů jsou mladí, zdraví muži bez rodin. A já se ptám, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu? Jejich útěk objektivně posiluje Islámský stát.“

Na závěr svého projevu Zeman dodal, že „tahle země je naše a tahle země není a ani nemůže být pro všechny.“

Mluvil spatra

Prezident svůj třetí vánoční projev od nástupu do funkce v roce 2013 nečetl, ale přednesl ho takzvaně spatra.

Oproti minulosti, kdy Zeman promlouval ze Sloupové síně lánského zámku, letos se projev uskutečnil v Masarykově pracovně, kde obvykle dává rozhovor médiím. Podle prezidentova mluvčího jsou tyto prostory komornější.

V loňském roce sledovalo prezidentův vánoční proslov 800 tisíc lidí, v roce 2013 si jeho projev nenechalo ujít 1,2 miliónu diváků.

Novoroční projevy předchozích prezidentů měly v České televizi mnohem vyšší sledovanost. Například poslední novoroční řeč Václava Havla vidělo 1. ledna 2003 téměř 1,8 miliónu lidí. Poslední novoroční projev Václava Klause vidělo v ČT více než 1,5 miliónu diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám