Hlavní obsah

S předsevzetími by to lidé neměli přehánět, mohou se změnit v noční můru

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí si v Česku dává více než polovina obyvatel, ale pod tlakem denní reality či slabé vůle na něj po pár dnech zapomene. Pro některé lidi se ovšem předsevzetí může stát i noční můrou, která skutečně změní život. Nemusí být přitom ani tak nesmyslná, jako třeba že políbí zmiji, nebo skočí medvědovi do výběhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Noční můrou se předsevzetí stává hlavně tehdy, kdy z jeho dodržení člověk udělá veřejnou záležitost, otázku prestiže nebo s ní spojí své sebehodnocení. „Zklamání ze selhání, nesplnění předsevzetí může citlivým jedincům nabourat sebevědomí,“ shodují se psychologové a psychiatři.

Někdy jsou dopady neuvážených rozhodnutí opravdu drastické. Třeba když se dívka rozhodne, že bude vypadat jako vychrtlá modelka z prestižních časopisů, a její předsevzetí se postupně změní v posedlost a pak v chorobu poruchy příjmu potravy. Nebo když se chlapec zhlédne ve svalovci a je ochoten proto udělat vše, včetně požívání zakázaných látek, aby mu rychle rostly svaly.

Nevyplácí se rovněž s bombastickým předsevzetím seznámit všechny příbuzné a známé, protože pak obava z nesplnění předsevzetí (postavím do roka dům, koupím si Ferrari) může dotyčného dovést k obřím dluhům, návštěvě exekutora a trestnému činu.

Je třeba se připravit

„Pokud se člověk chce zbavit nějakého zlozvyku nebo naopak do života včlenit prospěšné jednání, které doposud nedělal, měl by se na to mentálně připravit. V prvé řadě přijmout, že taková proměna s sebou ponese kus nepohodlí, které je třeba překonat. Dalším krokem by měl být konkrétní plán a harmonogram,“ doporučuje psycholožka Radana Štěpánková.

Psychologové rovněž radí, pokud se nemají novoroční předsevzetí stát noční můrou či nesplnitelnou fantazií, aby lidé brali v potaz své reálné možnosti a současně si stanovili sankce za případné porušení slibů. Rozhodně pomůže, když jim s plněním předsevzetí pomohou svou podporou a pochopením jejich blízcí – rodina a kamarádi.

„Především by se ale lidé měli na sebe podívat realistickýma očima, čeho jsou skutečně schopni,“ zdůrazňuje psychiatrička Dana Kertézsová. Aby totiž novoroční předsevzetí nevyvolávalo velké problémy, je třeba mít zdravé sebevědomí a mít se rád takový, jaký skutečně jsem. Pak je změna k ještě víc lepšímu možná téměř bez potíží.

Češi chtějí hlavně snižovat své dluhy

Více než polovina předsevzetí se týká snahy lidí zlepšit aktivními kroky svou finanční situaci. Jak vyplynulo z mezinárodního průzkumu ING Bank, třetina z Čechů, kteří mají úvěr, půjčku či hypotéku, chce příští rok především tyto dluhy snížit. Na 25 % dotázaných chce naopak více spořit.

Že ne každému toto předsevzetí vydrží, potvrzuje fakt, že zadluženost českých domácností roste. Podle údajů ČNB už Češi dluží bankám a dalším finančním institucím celkem 1,102 biliónu korun. Během posledního roku domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 58 miliard Kč.

„V předsevzetích spořit a snižovat dluhy se objevuje určitá obava, která by lidem v příštím roce mohla v souvislosti se splácením nastat – především možnost ztráty pracovního místa,“ shodují se analytici.

Hlavně však na přelomu starého a nového roku chtějí lidé zhubnout a zbavit se svých zlozvyků, jako je například kouření. K tomu je vede někdy i ekonomický tlak, protože denně prokouřené dvě krabičky cigaret po osmdesáti korunách už rozpočet domácnosti výrazně pocítí. A stejně tak denní konzumace deseti piv po pětadvacetikoruně dělá v rodinném rozpočtu divy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám