Hlavní obsah

S pražskou ODS nechce nikdo jít do koalice

– Praha
Právo, Marek Přibil

Pražské ODS, která zatím nezveřejnila jméno svého kandidáta na primátora, hrozí velký problém. Nejen pád preferencí, ale i to, že – jak to vypadá – nikdo s ní nechce na radnici vládnout. Ani partneři z vlády TOP 09 a Věci veřejné, ani ČSSD, která kdysi radnici s ODS vedla.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Tůma kandiduje na post pražského primátora za TOP 09.

Článek

V neděli to na ČT potvrdili kandidáti na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma, za Věci veřejné Markéta Reedová a za ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

Koaliční potenciál občanských demokratů podle Tůmy snižují některé současné tváře pražské ODS a hříchy strany. „Minimálně nějaká personální obměna by v ODS byla potřeba. Nějaké hříchy – a poměrně dost v Praze – bychom ODS mohli a měli přičíst,“ řekl bývalý guvernér České národní banky v ČT. Dodal, že jinak k sobě strany z hlediska programových shod mají blízko.

TOP 09 má ambice komunální volby vyhrát. „Obhájení květnových pozic je minimum,“ uvedl také Tůma. Ve sněmovních volbách TOP 09 získala v hlavním městě 27,2 procenta hlasů před druhou ODS (24,7 procenta); soc. dem. měla 15,1 procenta, VV 10,3 a komunisté 6,5 procenta.

O poznání ostřeji než Tůma hovořila Reedová. Občanští demokraté, kteří v hlavním městě získali v roce 2006 absolutní většinu s 54 procenty hlasů, podle ní poslední dva roky vládli z pozice arogance moci. I proto prý v prosinci 2009 rezignovala na post náměstkyně primátora Pavla Béma. Ten zastávala za SNK ED.

„ODS v Praze po osmnácti letech, kdy vládla, napáchala řadu chyb, takže se nemusí zcela kopírovat to, co se děje na vládní úrovni,“ podotkla Reedová, i když spoluodpovědnosti se coby bývalá náměstkyně nezříká.

Blažek: To jsme nebyli jen my

Rudolf Blažek, nynější náměstek primátora a zároveň jeden z lídrů za ODS, se bránil. Připomněl, že získat před čtyřmi lety nadpoloviční většinu byla „obrovská odpovědnost, na druhou stranu velice svazující záležitost“.

Logicky všechno, co se povede, je prý zapomenuto. „A co se nepovede, jde na bedra vítězné strany,“ dodal Blažek s tím, že předchozích čtrnáct let ODS v Praze nevládla sama. „Ať to byla ČSSD, ODA, spolupráce s Evropskými demokraty. To přece nebylo tak, že jsme všechno způsobili sami,“ uvedl.

Pražská ODS nominovala do čela tří ze sedmi kandidátek nové tváře. Jde o bývalého hokejového gólmana pražské Sparty Petra Břízu, hudebníka Jana Kalouska a lékaře Bohuslava Svobodu.

Lídr soc. dem. Dientsbier ml. uvedl , že pro jeho stranu mohou být volby složitější než pro ostatní. „Díky rozdělení Prahy na sedm obvodů je docela pravděpodobné, že se do zastupitelstva dostanou pouze čtyři strany. Pro nás z toho potenciálně vyplývá, že bychom museli jednat se třemi pravicovými stranami.“

Minulý týden Právu řekl, že by mu bližší byla TOP 09, neboť 90 procent komunálních problémů nelze řešit stranicky, zatímco VV mu připadají velmi podezřelé. ODS zcela pominul.

Před volbami rozdělila město na sedm volebních obvodů právě ODS, čímž nejen podle menších stran, ale i TOP 09 či VV snížila šance na úspěch pro malá politická uskupení. Do zastupitelstva bude podle odhadů potřeba víc než šest procent hlasů. Navíc ne každý volič Prahy bude mít centrálního lídra každé strany na své kandidátce.

Strany si už v Praze rozebraly také veřejná prostranství pro kampaň. Všechny předběhla ODS, která si nejvýhodnější místa v centru Prahy pojistila již na začátku března, kdy ještě nebyl znám přesný termín voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám