Hlavní obsah

S fungováním demokracie jsou spokojeny dvě pětiny Čechů

Novinky, jas

S fungováním demokracie v České republice je spokojeno 40 procent lidí. I přes relativně nízké číslo spokojenost lidí v posledních letech stoupá stejně jako důvěra v to, že stávající politické strany zaručují demokratickou politiku. Plyne to z šetření společnosti STEM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Spokojenost s fungováním demokracie v ČR.

Článek

„Srovnání v čase ukazuje, že se situace celkově zlepšila, zvláště po krizovém vývoji let 2012–2013,“ konstatovala ve středu agentura, která připomněla, že spokojenost s fungováním demokracie i s fungováním stran rostla v 90. letech až do propadu, který přišel s předčasnými volbami v roce 1998 a uzavřením opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS.

Následný pozvolný sestup narušovala pouze opakovaná víra veřejnosti v pozitivní dopad voleb, přičemž v letech 2011 až 2013 bylo hodnocení vůbec nejnižší a spokojenost s fungováním demokracie deklarovala jen zhruba čtvrtina lidí. Trend se obrátil v roce 2013 a od té doby pozitivní naladění roste.

Obecně jsou s fungováním demokracie i rolí stran spokojenější voliči pravicových uskupení a nespokojenost převládá zejména u stoupenců KSČM a SPD.

„Spokojenější jsou lidé s vyššími příjmy a majetkem, nespokojení jsou lidé v materiálních potížích či lidé, kteří se označují za chudé,“ dodala agentura.

Průzkum proběhl od 14. do 30. června a zapojili se do něj 1004 respondenti.

Anketa

Jste spokojeni s fungováním demokracie v ČR?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám