Hlavní obsah

Rýsují se pravicové koalice, ale ne všude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři KDU-ČSL respektují suverénní vítězství ODS v krajských volbách i právo vítěze mít vlastního hejtmana. Lidovci předpokládají, že udrží svého hejtmana Stanislava Juránka v Jihomoravském kraji, kde těsně porazili ODS. V krajích se tak celkem pohodlně tvoří pravicové koalice. Výjimkou je Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Foto: Staré Hrady
Článek

Možnost, že by jejich člověk řídil kraj i jinde, považují lidovci za spíše teoretickou, byť ne úplně vyloučenou. Rozhodně ale nechtějí získat vlivné funkce za podpory komunistů. Křesťanští demokraté si oproti minulým volbám co do počtu mandátů v krajských zastupitelstev celkově polepšili.

Vědí ale, že obhájit dosavadních pět hejtmanských křesel je nereálné. "Vítězství ODS je tak přesvědčivé, že je potřeba to respektovat. Netvrdím, že nemohou být výjimky, ale spíše je nepředpokládám," řekl v pondělí místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Své zástupce nemá KDU-ČSL v Ústeckém a Libereckém kraji.

Zvláštní je situace v Moravskoslezském kraji, kde se křesťanští a sociální demokraté dohodli, že budou s vítěznou ODS jednat jako jeden subjekt. V tuto chvíli proto nelze vyloučit ani spolupráci ČSSD, lidovců a KSČM, která skončila ve volbách druhá. Obdobně tomu bylo i na ostravské radnici, kde ODS i přes vítězství ve volbách skončila v opozici.

ČSSD má šanci zůstat ve vedení Ústeckého kraje

Sociální demokraté mají šanci zůstat ve vedení Ústeckého kraje, a to i přesto, že ODS získala nadpoloviční většinu míst v pětapadesátičlenném zastupitelstvu a žádného koaličního partnera nepotřebuje. Lídři ODS a ČSSD Jiří Šulc a Jaroslav Foldyna se sešli v neděli večer. Dnes řekli, že obě strany mají vůli pokračovat ve spolupráci, která začala v uplynulém volebním období.

V uplynulém volebním období se ČSSD spojila ve vedení kraje s ODS, a to i přesto, že voliči dali více hlasů levici: KSČM vyhrála volby s 18 místy v zastupitelstvu, ODS získala 17, ČSSD 11 a čtyřkoalice devět zastupitelských křesel. Krajskou radu pak vytvořilo šest členů ODS a pět ČSSD.

Hejtmanem byl podle koaliční dohody zvolen Šulc z ODS a jeho prvním náměstkem se stal Foldyna z ČSSD. Šulc dnes neodpověděl na otázku ČTK, zda Foldyna zůstane jeho náměstkem. "O složení rady a o jménech pro jednotlivé rezorty jsme dosud nehovořili," zdůraznil Šulc.

Šulc připustil, že účast sociálních demokratů v krajské vládě se nemusí líbit všem členům ODS. Převládá podle něj ale většinový názor, že by ODS měla s ČSSD koalici uzavřít. Někteří občanští demokraté řekli, že by bylo škoda se zcela vzdát spolupráce s ČSSD v situaci, kdy je to nejsilnější vládní strana.

Povolební námluvy ODS a ČSSD nejsou po chuti ani všem sociálním demokratům. Někteří si myslí, že by ČSSD měla zůstat v opozici. "Budeme pro naše voliče v parlamentních volbách za dva roky nečitelní, když vstoupíme do krajské vlády s ODS," soudí jeden ze sociálních demokratů.

Většinou není mezi ODS a lidovci problém

Nejblíže ke vzniku koalice má zřejmě Plzeňský kraj. Na západě Čech asi vznikne koalice ODS a lidovců. Podle dosavadního hejtmana Petra Zimmermana (ODS) jeho strana upřednostňuje spolupráci s jedním partnerem. S KDU-ČSL bude ODS jednat ve středu a doufá v rychlou dohodu.

Pravicová koalice se rýsuje i v Karlovarském kraji. Blízko ke koalici mají i v Jihočeském kraji, kde se již na spolupráci dohodla vítězná ODS s KDU-ČSL. Nyní se bude jednat o konkrétní podobě krajské rady. Obě strany chtějí oslovit i ostatní strany s výjimkou komunistů.

Reklama

Související články

ODS vyhrála ve 12 z 13 krajů

ODS vyhrála ve volbách do krajských zastupitelstev ve dvanácti z třinácti krajů, jen v Jihomoravském kraji zvítězila KDU-ČSL. ODS získala v průměru 36,35 %...

Do Senátu v prvním kole pouze Šneberger

Pouze plzeňský primátor Jiří Šneberger (ODS) se probojoval do druhé komory Parlamentu z prvního kola senátních voleb. V obvodě Plzeň jih získal 50,52 procenta,...

Výběr článků

Načítám