Hlavní obsah

Rýsuje se kompromis Kalousek - Gross

– PRAHA
Právo, ada,nig, vf, dan

Prezident Václav Klaus se včera aktivně zapojil do řešení vládní krize. Požádal premiéra Stanislava Grosse a předsedu KDU-ČSL Miroslava Kalouska, aby se do středy pokusili vykročit ze slepé uličky. První krok k možnému sblížení stanovisek učinili včera při noční schůzce zástupci soc. dem. a lidovců Lubomír Zaorálek a Michal Kraus s Kalouskem a Janem Kasalem.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Akce se uskuteční v neděli 17. června 2018 od 14 hodin na Starém náměstí v Sokolově v rámci akce Týden v teniskách.

Článek

Podle informací, které prosákly z několikahodinového jednání, se rýsuje dohoda, na jejímž konci by mohlo být setrvání Grosse ve funkci premiéra a rovněž lidoveckých ministrů v Grossově vládě. V žádném případě ale podle dostupných informací k definitivní dohodě nedojde hned tento týden a je otázkou delšího času než budou lidovci a soc. dem. schopni veřejně oznámit svá stanoviska. Soc. dem. by si pak mohla rozhodnout o Grossově osudu sama na svém sjezdu koncem března.

Padne Svoboda?

Stejně tak není podle informací Práva vyloučeno, že KDU-ČSL rozhodne o osudu ministra Cyrila Svobody, který Kalouskovi v posledních dnech zčásti odmítl loajalitu.

Do té doby by měla probíhat další jednání, která, alespoň podle pondělní noční schůzky, by měla vést k postupnému obrušování hran. Prý také bude nutné přesvědčit Grosse, aby ustoupil od svého dosavadního záměru vyhodit lidovce z vlády. Co naopak bude muset učinit Gross, aby obnovil důvěru ve svou vládu, není zatím jasné. Premiér se zatím nevyjádřil, pouze reagoval na Klausova včerejší slova svou SMS: "Samozřejmě si uvědomuji svou odpovědnost za zajištění politické stability. Řešení, které přijmeme, musí zajistit fungování vlády, která bude schopna plnit úkoly, jež před exekutivou stojí tak, abychom naplnili svůj závazek vůči občanům ČR. Věřím, že takové řešení je možné. St. Gross."

Možný dodatek ke koaliční smlouvě

Z informací, které se Právu podařilo získat, vyplývá, že po stvrzení dnešního statu quo by mohla následovat dohoda o jakémsi dodatku koaliční smlouvy.

Ten by potvrdil, že obě strany považují pokračování koaliční dohody i vlády v tomto složení za prvořadé, například kvůli prosazení referenda k evropské ústavě či snížení daní.

Včera odpoledne prezident Klaus řekl, že u Grosse s Kalouskem zaznamenal vůli k řešení. To by mělo být podle něj přijatelné pro občany naší země a mělo by je přesvědčit, že další věrohodné fungování vlády je možné.

Podle informací, které prosákly z blízkosti prezidenta, není Klaus - na rozdíl od ODS a především jejího šéfa Topolánka - příliš nakloněn předčasným volbám.

Stejně tak se zatím údajně nechystá vyzvat premiéra k demisi. Dobře informované zdroje tvrdí, že Klaus by preferoval, kdyby koalice pokračovala v nezměněné sestavě dál až do řádných voleb. Je však prý připraven vycenit zuby v případě, když bude premiér trvat na odvolání tří lidoveckých ministrů. Ačkoli prezident nemá podle Ústavy velký manévrovací prostor v situaci, kdy mu premiér navrhne odvolání některých členů vlády, může Klaus alespoň svým veřejným prohlášením způsobit, že Gross bude "mrtvý muž", kterému nakonec nezbude než podat demisi.

Prezident nejdříve přijal v neděli večer premiéra a včera ráno šéfa lidovců. Před novináře předstoupil s prohlášením, aniž by mohli klást otázky.

Kalousek: Gross je napojen asi i na příjmy z prostituce

Týdeník Respekt včera zopakoval pochybnosti o podnikání premiérovy ženy Šárky. Údajně přibývají důkazy, že její přítelkyně, obchodní partnerka a ručitelka za bankovní úvěr Libuše Barková není jen pronajímatelkou domu, v němž sídlí nevěstinec Escade, ale přímo majitelkou nevěstince. Tyto spekulace částečně potvrzuje i úplný výpis z obchodního rejstříku, podle kterého je Barková jednatelkou firmy Šeba, která se v minulosti jmenovala Escade-Šeba. O tyto informace mimo jiné včera opřel své argumenty i Kalousek, když seznamoval Klause se svými postoji v kauze. "Informoval jsem prezidenta o tom, že pro křesťanské demokraty je zásadní problém, že pan předseda vlády je svými příjmy ekonomicky napojen na příjmy z pochybného podnikání, včetně pravděpodobných příjmů z prostituce," řekl po setkání Kalousek novinářům.

Problém podle něj nezmizí, pokud by ministři za KDUČSL opustili vládu.

"Vidíme proto řešení v tom, o co jsme předsedu vlády požádali," dodal Kalousek. Zopakoval, že lidovci jsou odhodláni nadále zůstat ve vládní koalici.

Později na tiskové konferenci v Hradci Králové zdůraznil, že lidovci tento problém do koalice nepřinesli, toliko jej pojmenovali.

Dodal, že nechtějí v žádném případě moralizovat a vyšetřovat. "A jako loajální partner míníme kooperovat i nyní, kdyby se sociální demokracie rozhodla premiéra Grosse vyměnit za osobu, kterou by si navrhla. My budeme právo ČSSD jmenovat předsedu společné vlády plně respektovat," dodal Kalousek.

ZVEŘEJNĚNÉ ZÁPISY VEDENÍ KDU-ČSL

Předseda lidovců Miroslav Kalousek včera nechal na internetu zveřejnit zápisy a usnesení KDU-ČSL z minulého týdne, aby doložil, co předcházelo výzvě k odstoupení premiéra Stanislava Grosse. Následují citáty z dokumentů:

Předsednictvo KDU-ČSL 15. 2.

Předsednictvo vzalo na vědomí politické informace přednesené předsedou strany a schválilo navržený postup pro vyřešení situace vzniklé nevěrohodným objasněním majetkových poměrů rodiny Grossovy a finančních závazků ČSSD: svolání koaliční rady po konzultaci s předsedou ČSSD, vtažení všech demokratických parlamentních stran do problematiky, vyzvat ministerského předsedu o rezignaci (citováno s chybnou vazbou - pozn. red.), setrvat v uzavřené koalici a plnit koaliční program do konce řádného funkčního období. (Hlasováno po jménech: Talíř, Svoboda, Línek, Kasal, Jílek, Kalousek: všichni pro; na výzvu mpř. horní komory P. Pithart: pro )

Předsednictvo KDU-ČSL pověřilo předsedu Miroslava Kalouska, aby vyzval předsedy stran ČSSD, ODS a US-DEU k jednání o aktivních krocích, které ochrání věrohodnost a dobré jméno České republiky.

Předsednictvo KDU-ČSL 16. 2.

KDU-ČSL je pevně odhodlána dodržet své závazky a setrvat ve stávající koalici do konce řádného volebního období. Pokud ČSSD, která je politicky odpovědná za personální obsazení pozice předsedy vlády, navrhne změnu na této pozici, je KDU-ČSL připravena ke vstřícným dohodám tak, aby tato změna neznamenala politickou destabilizaci. KDU-ČSL cítí zásadní spoluodpovědnost za věrohodnost vlády i koalice.

Z tohoto důvodu doporučuje následující aktivní kroky, které přispějí k ochraně dobrého jména České republiky:

1. Předseda vlády věrohodným způsobem uspořádá své finanční závazky tak, aby z osobního problému nemohl být činěn problém politický.

2. Manželka předsedy vlády ČR se neprodleně vzdá všech svých podnikatelských aktivit.

3. Koaliční strany se zavážou, že vznikne-li kterékoliv z ní finanční závazek přesahující 30 mil. Kč, tuto skutečnost příslušná strana zveřejní, včetně průhledného způsobu vypořádání.

Svoboda sdělil výhradu vůči medializaci stanoviska s tím, že upřednostňuje přímé jednání koaličních partnerů.

Celostátní výbor 17. 2.

Celostátní výbor jednomyslně schvaluje postup předsednictva KDUČSL.

Předsednictvo 19. 2.

Šimonovský se osobně vyslovil pro postup navržený předsednictvem 15. 2. (tehdy nepřítomen pro nemoc) a spolu s dalšími přítomnými členy jej potvrdil: svolání koaliční rady, požádat ministerského předsedu o rezignaci, setrvat v uzavřené koalici a plnit koaliční program do konce řádného funkčního období.

Reklama

Související články

Gross: prezident nechce, abych rezignoval

Premiér Stanislav Gross po skončení nedělní schůzky s prezidentem Václavem Klausem řekl, že prezident nechce, aby rezignoval. Prezidentův tajemník Ladislav...

Výběr článků

Načítám