Hlavní obsah

Rysů je na Šumavě čím dál méně, experti se obávají o jejich další osud

Právo, Vladimír Vácha

Populace rysa ostrovida na české, bavorské a rakouské straně Šumavy je ohrožená, upozorňují experti z Německa, Polska a Ruska. K tomuto závěru dospěli na základě genetické analýzy biologických vzorků rysa, které byly odebrány na bavorské straně Šumavy. Při posledním sčítání se zjistilo, že těchto zvířat je na Šumavě a v Pošumaví zhruba 65, tedy o čtyřicet kusů méně než před patnácti lety.

Foto: Michaela Jerhotová, Právo

Rysí populace na Šumavě se pozvolna snižuje.

Článek

Velké šelmy, zejména vlci, se sice do většiny evropských zemí vracejí, ale situace na Šumavě a Pošumaví je od tohoto trendu odlišná. Příčinou je omezený počet zdejších rysů, nízká genetická variabilita a také izolovanost šumavské populace ve středoevropském prostoru.

„Na vině je především pytláctví, které zabraňuje šíření šelmy do přilehlých oblastí,“ popsala Právu ekoložka Josefa Volfová. Ta se zabývá v hnutí Duha ochranou velkých šelem.

Aktuální zoologické výzkumy uvádějí, že na Šumavě a v Pošumaví se vyskytuje 65 dospělých rysů. Před zhruba 15 lety jich v jihozápadních Čechách žila asi stovka.

Genetický výzkum 

Zoologové a ochranáři se proto shodují, že je třeba s genetickým výzkumem pokračovat, zvýšit počet analyzovaných vzorků a oblast sběru rozšířit i na české a rakouské území.

O tom, jak nepříznivý stav zvrátit, budou proto o víkendu v šumavských Prášilech debatovat čtyři desítky českých a bavorských ochranářů, kteří se profesionálně či dobrovolnicky věnují ochraně rysa ostrovida.

„Hovořit se bude mimo jiné i o tom, jak zlepšit přijetí rysa místními lidmi a zvětšit povědomí o ekologickém významu velkých šelem v naší krajině. Důležité je, že do diskuse se zapojí také zoologové ze Správy Národního parku Šumava, bavorské organizace BUND Naturschutz či Masarykovy univerzity,” řekla Volfová.

Reklama

Související články

Rysí tulák se z Rakouska vrátil do Čech

Rys Luděk z Prachaticka, který loni v srpnu překvapil obyvatele v lesním komplexu Kürnberg Wald u Lince, se nyní objevil až v Novohradských horách. Mladý samec...

Výběr článků

Načítám