Hlavní obsah

Rychetský nebude řešit Okamurův spor o Pitomia. Kvůli možné podjatosti

Spor předsedy SPD Tomia Okamury o přezdídku Pitomio, kterou politik vede s vydavatelstvím Czech News Center, nebude z pozice soudce zpravodaje řešit předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. Soud jej vyloučil na základě námitky podjatosti. Rychetský v minulosti označil Okamurou prezentované názory za „xenofobní, rasistické, neonacistické”.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Rychetský, kterého jako soudce zpravodaje určil automatický systém přidělování stížností, se subjektivně podjatý necítil. S ohledem na medializaci výroků a celého právního sporu ale dospěl k závěru, že bude zapotřebí vyloučit jej z projednávání kauzy.

Předseda ÚS před časem v Otázkách Václava Moravce Okamurovy názory komentoval a dodal, že se Okamura nikdy neměl stát místopředsedou Sněmovny.

„Tyto výroky lze chápat jako negativní hodnotící soudy o osobě stěžovatele, případně o politickém hnutí SPD, jehož je stěžovatel předsedou. Za daného skutkového stavu může vzniknout pochybnost o nepodjatosti soudce,” rozhodl nyní čtvrtý senát Ústavního soudu, který námitku podjatosti řešil. Na usnesení upozornila Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Vydavatelství se muselo na webu omluvit za dva články časopisu Reflex, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky. Okamura letos neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS), ústavní stížnost tedy představuje poslední mimořádný opravný prostředek. [celá zpráva]

Politici musí být tolerantnější

NS ve svém rozhodnutí uvedl, že na zkomolení jména a jeho spojení s hanlivým výrazem je nutné pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze přiměřenosti, je přípustná. Politici navíc musí projevit vyšší stupeň tolerance než lidé mimo veřejný prostor.

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám