Hlavní obsah

Pitomio je v pořádku. Okamura neuspěl ve sporu s týdeníkem

Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, na který se obrátil v souvislosti se sporem o přezdívku Pitomio, kterou jej označil týdeník Reflex. Soudy konstatovaly, že přezdívku je možné v rámci oprávněné kritiky použít, a připomněly, že sám Okamura odmítá politickou korektnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomio Okamura

Článek

Nejvyšší soud rozhodl v březnu, koncem dubna spis vrátil k soudu prvního stupně, plné odůvodnění zatím soudci nezpřístupnili. Dovolání bylo částečně zamítnuto, částečně odmítnuto, řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy nemají média proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je.

Sám provokuje a je politicky nekorektní

V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje prý provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně.

„Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné, a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti,” citoval před časem server Lidovky.cz z rozhodnutí odvolacího soudu.

Přezdívka se ujala

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura, jak zní celý název uskupení.

Pojem Pitomio se v posledních měsících čas od času objevuje také v jiných médiích než v Reflexu, například v Euru či Lidových novinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám