Hlavní obsah

Rybáři zarybňují postižený úsek Bečvy

– Hustopeče nad Bečvou

Do Bečvy se navrací život. Rybáři v úterý pokračovali v postupném zarybnění „mrtvého“ úseku řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem, na kterém došlo 20. září k rozsáhlému úhynu více než čtyřiceti tun ryb po úniku velkého množství kyanidu a dalších chemikálií.

Foto: Jaroslav Hýža, Právo

Do Bečvy rybáři v úterý vysadili dvouleté parmy o velikosti asi patnáct až sedmnáct centimetrů.

Článek

„Jde o největší, ale zároveň již o několikátou várku ryb, kterými se snažíme znovuobnovit život v řece,“ sdělil Právu předseda místní organizace Českého rybářského svazu (MO ČRS) v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický. Do Bečvy se v posledních měsících vrací zhruba tři desítky tisíc ryb.

Dvouleté parmy z Oslavan u Brna vysazovali minulý týden rybáři v Lipníku nad Bečvou, Hranicích na Moravě a v Hustopečích nad Bečvou. Jedná se o parmy původem z povodí Moravy. Zimu však tyto ryby strávily ve speciálních nádržích na Slovensku.

Jde o největší, ale zároveň již o několikátou várku ryb.
Stanislav Pernický, předseda MO ČRS Hustopeče nad Bečvou

„V Hustopečích jsme už jednou vysadili dva a půl tisíce kusů parem. Kolik přesně kusů teď v úterý rybářský svaz přivezl k nám, přesně nevím,“ podotkl hospodář hustopečských rybářů Jaroslav Hýža.

Celkem na třech místech podle něj měli rybáři během dne vysadit čtrnáct tisíc kusů parem o velikosti zhruba patnáct až sedmnáct centimetrů.

Foto: Jaroslav Hýža, Právo

Do Bečvy rybáři v úterý vysadili dvouleté parmy o velikosti asi patnáct až sedmnáct centimetrů.

Od zářijové ekologické katastrofy uběhlo téměř devět měsíců. Život se do řeky vrací postupně a pomalu.

Se znovuzarybněním začali rybáři v listopadu loňského roku. Do řeky tehdy vypustili několik tisíc kusů jednoletých ryb ostroretky, mníka jednovousého a podoustve říční.

Bentos na dobré úrovni

Nyní vysazovaná dvouletá parma patří podle rybářů k druhu ryb s vyššími nároky na životní prostředí, a především na potravu v podobě bentosu, tedy organismů žijících na dně řek.

Toho by již parmy měly mít i v havárii zasažených úsecích dostatek. „Podle ichtyologa by už měl být makrozoobentos v postižených úsecích řeky na dobré úrovni. Navíc může být zčásti naplavený z výše položeného úseku řeky. S ohledem na to, že se nyní líhne hmyz, by ryby měly mít dostatek potravy,“ tvrdí Pernický.

Foto: Jaroslav Hýža, Právo

Do Bečvy rybáři v úterý vysadili dvouleté parmy o velikosti asi patnáct až sedmnáct centimetrů.

Parma i ostroretka dospívají zhruba v sedmi letech. Rybáři se tak budou v dalším období snažit do řeky dostat i starší než jednoleté či dvouleté ryby. Řešením by mohl být jejich přenos z jiné oblasti povodí Moravy. Tím by uspíšili výtěr ryb v zasaženém úseku Bečvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám