Hlavní obsah

Tři tisíce Rusů protestovalo v Praze proti válce a Putinovi

Praha
Aktualizováno

Ruští občané žijící v České republice svolali na sobotní odpoledne protest proti válce na Ukrajině. Chtěli Čechům ukázat, že nesouhlasí s násilím a jsou proti prezidentu Vladimíru Putinovi. Průvod následně vyrazil na Staroměstské náměstí. Podle policie se ho účastnilo asi tři tisíce lidí. Demonstrace trvala tři hodiny, skončila proslovy proti Putinovi.

Demonstrace Rusů proti Putinovi na náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

„Ruští občané v České republice by měli být schopni nahlas a hromadně říci: Ne válce, ne Putinovi, jsme s Ukrajinou, jsme s Českou republikou, Evropou a celým světem proti ruské agresi,“ napsali organizátoři k facebookové události.

Foto: David W Cerny, Reuters

V Praze protestují stovky Rusů proti válce

Protestující se setkali v jednu hodinu odpoledne na náměstí Míru. Zaplnili celé prostranství před kostelem svaté Ludmily. Účastníci demonstrace si přinesli transparenty poukazující na to, že proti prezidentovi Vladimiru Putinovi stojí Rusové nejen v Moskvě či Petrohradě, ale i na Dálném východě či na Urale.

Vojáci převezli do Prahy vážně popálenou 18měsíční ukrajinskou holčičku

Válka na Ukrajině

Někteří měli s sebou cedule v ruštině i češtině odsuzující ruský útok na sousední zemi. Na shromáždění byly vidět hlavně bílo-modro-bílé vlajky symbolizující ruské protesty proti válce, nechyběly ani vlajky Evropské unie, Česka či Ukrajiny.

„Shromáždění se účastní asi tři tisíce lidí. Zatím se obešlo bez jakýchkoliv problémů, policisté jsou na místě a na akci dohlížejí,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rusové protestují proti válce

Protestující se následně vydali na pochod Prahou až na Staroměstské náměstí. K události na Facebooku se přihlásilo přes 600 lidí.

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Válka na Ukrajině

Protest organizuje Pražský ruský antiválečný výbor, který pořádá také charitativní sbírky a dobročinné akce. Založili transparentní účet, na který mohou Rusové přispívat na pomoc na Ukrajině. K sobotnímu poledni na něm bylo 59 tisíc korun.

Foto: David W Cerny, Reuters

Protestující na náměstí Míru

Organizátor akce Anton Litvin pro Hospodářské noviny uvedl, že Češi potřebují takovou akci vidět, protože Rusů žijících u nás se neustále ptají, jak se staví k válce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstrace ruských občanů žijících v Česku proti ruské vojenské intervenci na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám