Hlavní obsah

Rusnokův kabinet není vládou odborníků, myslí si polovina Čechů

Podle 53 procent dotázaných Čechů Rusnokův kabinet neplní slib, že bude vládou odborníků. Skoro dvě třetiny respondentů míní, že by neměl dělat žádné důležité změny. Vyplývá to z průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Podle 53 procent lidí Rusnokův kabinet nenaplňuje slib, že bude kvalitní a odbornou vládou. Za takovou ji rozhodně považuje jen devět procent Čechů a Češek. Jako vládu odborníků ji naopak určitě nevidí 22 procent dotázaných

Kandidaturu nynějších ministrů ve volbách vidí jako problém 48 procent lidí. Nevadí to 44 procentům dotázaných, hlavně voličům ČSSD a KSČM.

Někteří politici ODS, která je v krizi, volají po návratu Václava Klause. Na vrcholném postu by ho rádo vidělo ale jen osm procent lidí. V méně významné roli si ho dokáže představit 18 procent dotázaných. Celkem 72 procent voličů si ale jeho návrat do politiky nepřeje.

Polovina lidí chce, aby předčasné volby byly co nejdříve

Průzkum zjišťoval také chuť Čechů k předčasným volbám. Co nejdříve by k volbám chtělo jít 49 procent dotázaných. Rádi by se k volebním urnám vypravili v říjnu. Do poloviny listopadu by předčasné volby měly být podle 27 procent lidí, do konce roku podle 21 procent. Rychlé uspořádání voleb si přejí hlavně starší lidé s levicovou orientací a nižším vzděláním z menších měst.

Přes dvě pětiny Čechů a Češek nevěří tomu, že se Sněmovna rozpustí.

Průzkum se konal uprostřed týdne. Zapojilo se do něj 1400 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám