Hlavní obsah

Rusnok sestavuje kabinet SPOZ, ne vládu odborníků, tvrdí Sobotka

– Praha

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky nevytváří nový premiér Jiří Rusnok vládu odborníků, ale kabinet Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Rusnokovo působení označil Sobotka za předvolební působení SPOZ. Zdůraznil, že jeho vláda nebude životaschopná, přesto ale sociální demokracie respektuje rozhodnutí Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"ČSSD chápe, že prezident Zeman jmenoval Rusnoka zejména proto, aby se vyhnul podpoře pokračování neúspěšné pravicové koalice, a toto rozhodnutí prezidenta respektuje. Nová vláda však nebude životaschopná a může posloužit jen jako katalyzátor v úsilí o nové volby," uvedl Sobotka.

Současnou situaci nazval „unikátním experimentem”, neboť se nová vláda sestavuje zcela nezávisle na rozložení politických sil ve Sněmovně. Navíc ji personálně obsazuje neparlamentní SPOZ.

"Martin Pecina, který se již vyjádřil, že přijal nabídku na funkci ministra vnitra, má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministrovi zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti (Marie) Benešová ve středních Čechách," upozornil předseda ČSSD. Dodal, že sám Rusnok je uváděn jako ekonomický expert SPOZ a byl na kandidátce SPOZ v komunálních volbách roku 2010.

Kdo je Jiří Rusnok

Ekonom a politik, od roku 1998 zastával post náměstka ministra práce a sociálních věcí. Jako ministr financí působil v letech 2001–2002 ve vládě Miloše Zemana. V letech 2002–2003 vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly.

Od roku 2006 je předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ING Penzijní fond.

Více zde.

"Zatímco minulé úřednické kabinety se alespoň snažily předstírat nestranickost či nadstranickost a měly v čele do té doby politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka si v této oblasti zatím na nic nehraje," uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli,...

Výběr článků

Načítám